Czy mogę zrobić coś takiego na maturze?
Poprostupatryk: Przechodzenie do kolejnej lini na maturze. Zawsze mnie to zastanawiało, czy mogę zrobić
coś takiego jak na zdjęciu:
https://zapodaj.net/d3131c1846f21.jpg.html. Czy mogę tak przejść
do kolejnej linii
= i w kolejnej rozpocząć od
=?
5 mar 18:43
janek191:
Lepiej tak:
a
n =
√3 n2 + 5n − 1 −
√3 n2 −2 n + 1 =
| | 3n2 + 5 n −1 − ( 3 n2 − 2n + 1) | |
= |
| = |
| | √3n2 +5n − 1 + √3n2 − 2n + 1 | |
| | 7 n −2 | |
= |
| = |
| | √3 n2 + 5n − 1 + √3n2 −2 n +1 | |
| | 7 − 2n | |
= |
| |
| | √3 + 5n − 1n2 +√3 − 2n + 1n2 | |
więc
| | 7 − 0 | | 7 | | 7√3 | |
lim an = |
| = |
| = |
| |
| | √ 3 +0−0 + √3 − 0 + 0 | | 2√3 | | 6 | |
5 mar 19:28
janek191:
Poprawka
więc
lim an = .....
n→∞
5 mar 19:30
Poprostupatryk: Super dzięki, no jest to na pewno lepsze wyjście. Ale też w zadaniach innego typu mnie
to zastanawiało, ale myślę że tam sprawdzający nie będą się o to doczepiać.
5 mar 19:59
janek191:
W takich przykładach od razu stosujemy wzór:
5 mar 20:30
Poprostupatryk: masz rację, dzięki, na pewno mi to usprawni pracę
5 mar 20:34