Wyznacz kąt alfa taki, że:
Zagubiony: e) tg α = −√3/3 i α ∊ (720°; 900°)
Nie miałem jeszcze wzorów redukcyjnych.
Wcześniej liczyłem sposobem takim:
cos α = 1/2 i α ∊ (720°;810°)
cos α = 1/2 = 60°
cos α = cos(k*360° + α) = cos α
5 mar 18:49
Zagubiony: *ciąg dalszy, bo przez przypadek dodałem zadanie*
cos α = cos(k*360° + α) = cos 60°
cos α = cos(k*360° + 60°) = cos 60°
cos α = 1110° , bo α = 3*360° + 60° = 1110° (tutaj już widziałem jakie jest k)
5 mar 18:52
Zagubiony: Zadanie jest z trygonometrii oczywiście
5 mar 18:52
wredulus_pospolitus:
no to robisz analogicznie
5 mar 18:53
Zagubiony: No i nie wychodzi mi...
tg α = tg(k*360° + (−30°)) = tg (−30°)
Powinno wyjść 870°, a wychodzi mi jakieś 690°(k=2) albo 1050°(k=3)
5 mar 18:59
wredulus_pospolitus:
okres funkcji tanges to 180
o
5 mar 19:01
Zagubiony: masz rację! Dzięki wielkie
5 mar 19:09