Planimetria
Michał: Cześć, prosiłbym o pomoc bo nie mam pomysłu oprocz tego ze na dole jest a−b.
dany jest trapez równoramienny KLMN którego podstawy mają długość KL=a MN=b a>b. Długość
ramiena LM wynosi?

proszę o pomoc
5 mar 19:29
wredulus_pospolitus:
Wiemy cokolwiek o tym trapezie poza tym, że jest równoramienny
5 mar 19:36
Michał: nie :C i nie równoramienny przerpaszam *prostokątny miało być
5 mar 19:37
salamandra:

i że tylko tyle masz w zadaniu podane?
5 mar 19:37
Michał: tak tylko ma być prostokątny przepraszam
5 mar 19:39
5 mar 19:39
a7: bez kąta albo coś nie da rady
5 mar 19:39
Michał: No tak ale nie mam tego kąta podanego mogę tak założyć żę tam 60?
5 mar 19:39
a7: nie ale może chyba założyć α
5 mar 19:40
wredulus_pospolitus:
nie ... nie możesz 'tak sobie' założyć
5 mar 19:40
a7: ?
5 mar 19:41
a7: ok, no to nie da się chyba zrobić tego zadania, obawiam się, że np. nauczycielowi się "wycięła"
część treści
5 mar 19:42
Michał: 
tez tak myślę dzięki ludzie <3
5 mar 19:42
salamandra: zazwyczaj powineineś mieć chociaz jakiś kąt podany
5 mar 19:43
wredulus_pospolitus:
albo informację o tym, że (np.) trapez jest opisany na okręgu
5 mar 19:45
Mila:
Podejrzewam, że to zadanie na test wyboru.
Jakie masz podane odp. do wyboru, coś wymyślimy.
5 mar 22:03
Michał: 
2(a−b) mam podane jako prawidłową odpowiedź (dokładnie taka sama jak w zadaniu do którego
link wrzucił a7)
5 mar 23:25
a@b:

To oznacza ,że w zadaniu dany był jeszcze kąt ABC=60
o
5 mar 23:59