..
Kacper : Liczebność kolonii bakterii pewnego szczepu w zależności od czasu opisuje funkcja f(x) =m0*at,
gdzie t oznacza czas obserwacji w godzinach, a − pewna stała dodania, a m0 oznacza liczebność
początkowej próby bakterii. Na początku doświadczenia zaobserwowano 300 sztuk bakterii. Po
dwóch godzinach liczba bakterii wzrosła do 1200. Po jakim czasie liczba bakterii wzrośnie do
153600? PROSZĘ O PILNĄ POMOC
5 mar 10:37
Bleee:
Pilna powiadasz.
A umiesz czytać treść zadania?
m
0 = 300
300*a
2 = 1200 − − − > a =......

300*a
t = 153600 − − > t = log
a (153600/300) =....
Trzeba było nie spać na wykładach.
5 mar 10:42
ite: To zadanie z pierwszej klasy (średniej oczywiście).
5 mar 10:52
Kacper : Czyli nie można tutaj pisać jak się jest w 1 kl?
5 mar 11:05
ruszamy: Można, po prostu zadanie nie jest trudne. W dodatku funkcja jest źle zdefiniowana, bo za
argument przyjmuje x, a jednocześnie tak naprawdę jest zależna od t.
5 mar 11:08
daras: PILNE bo wirus się namraża wykładniczo
5 mar 11:12
daras: masz jeszcze 7 h
5 mar 11:17
daras: a miałeś logarytmy w 1 kl.
5 mar 11:18
daras: pewnie nie

N(t) = N
o a
t
| ⎧ | N(0) = 300 | |
| ⎩ | N(2) = 1200 | → a = 2
|
teraz
N(t=?) = 300*2
t = 153600
2
t = 512
problem sprowadza się do znalezienia
potęgi dwójki, można wykorzystać kalkulator albo
policzyć w pamięci

t = 9
5 mar 11:22
Kacper : Dziękuję bardzo
5 mar 15:01