Wektory, geomeria analityczna
Chorus: Punkty A=(0, −5) B=(4, 3) i C=(−1, 3) sa wierzcholkami trapezu
rownoramiennego ABCD o podstawach AB i CD. Wyznacz wspolrzedne
wierzchołka D.
Obliczyłem:
a)równanie prostej AB
b) równanie prostej I do AB
c) punkt przecięcia AB i prostej prostopadłej
Nie jestem pewien co dalej robić. Liczyć współrzędne wektorów EB i CD?
5 mar 20:36
janek191:
5 mar 20:42
Chorus: *powinno być
b) równanie prostej prostopadłej do AB
5 mar 21:00
wredulus_pospolitus:
Janek −−− to nie jest jedyna możliwość.
To może być też równoległobok
5 mar 21:01
janek191:
5 mar 21:05
wredulus_pospolitus:
Polecam zrobić to w ten sposób:
a) równanie prostej zawierającej AB
b) równanie prostej równoległej do (a), przechodzącej przez punkt C
c) wyznaczenie długości odcinka BC
d) wyznaczenie wzoru okręgu o promieniu |BC| i środku w A
e) punkt przecięcia się prostej (b) z okręgiem (d) daje nam dwie możliwe lokalizacje punktu D.
Wypisujesz oba.
5 mar 21:07
Chorus: dzięki wielkie
5 mar 21:15
Chorus: jeszcze małe pytanie. Co gdybym miał w zamyśle zadania że nie jest równoległobokiem? czy mogę
wtedy skorzystać z współrzędnych wektorów BC?
5 mar 21:47
wredulus_pospolitus:
I co Ci to da

Właśnie, gdyby to był równoległobok, wtedy mógłbyś zrobić wykorzystując
wektory:
BA + BC
5 mar 21:54