matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 3.5.2019
Zadania
Odp.
18
ZK:
Wiadomo, że 0.001 % całej populacji ludzi choruje na nowotwory. Pacjent odwiedzający lekarza skarży się na objawy mogące wskazać obecność nowotworu. Lekarz wykonuje test krwi,
6
baaaahhh:
Zadanie 29, dowód
https://www.zadania.info/d1761/89004
12
Leszek:
Napisz starannie logarytmy , bo nie wiadomo jaka jest podstawa i jaki argument ? ?
2
BezMatury :
Jest dobrze
15
stereometria:
Jedna z krawędzi bocznych ostrosłupa, którego podstawą jest prostokąt, ma długość b i jest prostopadła do płaszczyzny podstawy. Najdłuższa krawędź boczna ostrosłupa tworzy z podstawą
1
pikus:
W trójkącie ABC dane są podstawa |AB| = a, kąt ostry przy podstawie CAB = 2α i dwusieczna tego kąta |AD| = d. Obliczyć pole koła opisanego na tym trójkącie. Podać
3
Michał:
Podstawą ostrosłupa ABCDS jest trapez ABCD . Przekątna AC tego trapezu ma długość 8
√
3
, jest prostopadła do ramienia BC i tworzy z dłuższą podstawą AB tego trapezu kąt o mierze 30 . Każda
3
Pozytywista:
Witam! Czy pisać na maturze rozszerzonej z matematyki x∊R, jeżeli jest taką dziedziną funkcji?
5
adamek:
Hejka Jest jakiś błąd w moim rozumowaniu jakby ktoś był tak miły mi pomóc, chodzi o zadanie z matury
2
Grzeź:
4*2
x−3
= 4
x−3
4
omikron:
W węźle pracują 3 aparaty obsługi, ale 2 z nich uległy uszkodzeniu (to już się stało). Jakie jest prawdopodobieństwo, że zepsuł się aparat nr 1 i 2?
13
kuxon:
Pliska pomóżcie
5
styczne:
Wyznacz równania stycznych do krzywej y=(x+1)(2−x) poprowadzonych w punktach przciecia się tej krzywej z osią OX i znajdź punkt przcięcia się tych stycznych.
1
Grzeź:
a) f(x) = cos
x+π
2
b) f(x) = sin(2x+π)
1
Amadeusz:
Wartość wyrażenia 2cos
2
15−1 jest równa
1
a47:
Środek okręgu opisanego na trójkącie to punk przeciecia się jego symetralnych, a czy w trójkącie równobocznym jest to równoważne z punktem przecięcia się
4
eta:
Podaj przykład niepustego zbioru V, w którym określone jest działanie dodawania oraz działanie mnożenia przez elementy ustalonego ciała K w taki sposób, aby mnożenie przez skalary było
27
hiperwentylacja:
opuszczanie modulu
3
Adam:
Czy mając:
6
Ilona:
pochodna w punkcie sinx dla x0=pi/4 Wynik na zajęciach wychodzi 0 a mi pierwiastek z 2 na 2.
4
Mo:
Hej, mam pytanie do rysunków − tak jak w tym zadaniu poniżej.
14
kama:
Mam problem z tym przykładem on jest pod tym linkiem:
http://matematyka.pisz.pl/forum/314519.html
6
kuba:
Liczba rozwiązań równania log
2
x = −x
2
+8x+2 jest równa... Czy jest jakiś sposób czysto algebraiczny na obliczenie tego? Aktualnie rozwiązałem to rysując
4
malaameba:
Dzień dobry! W tym roku przystępuję do egzaminu maturalnego... Wiem, że to nie forum informatyczne, ale być można znajdzie się tu ktoś...
10
Jerzy:
Można. Prędkość względna,to 25 m/min, a dystans do pokonania do 200 m i potrzeba na to 8 minut.
1
Michał:
W pudełku znajdują się klocki o różnych kształtach i kolorach. Wiadomo, że prawdopodobieństwo wylosowania klocka, który ma kształt walca lub ma kolor czerwony jest równe 0,6.
1
pikus:
MATURA W trójkącie równoramiennym suma długości ramienia i promienia okręgu opisanego na tym
14
Renata z III a:
Bardzo proszę o wskazówkę: Dany jest n−ty wyraz w ciągu arytmet. równy x. Wyznacz sumę (2n−1) wyrazów tego ciągu.
1
pomocy:
Jak obliczyć taką całkę ? x
3
/((x
2
−3)
4
)dx
3
pablo:
ktos wie
Omówić zjawisko załamania światła. Szklany sześcian o współczynniku załamania n = 1,5 znajduje
3
pierwiastek:
x
2
2
<2−6x
1
2