styczne
styczne: Wyznacz równania stycznych do krzywej y=(x+1)(2−x) poprowadzonych w punktach przciecia się tej
krzywej z osią OX i znajdź punkt przcięcia się tych stycznych.
3 maj 17:31
styczne: wyszedl mi punkt (1,5;1,5) ale z rysunku tak nie wychodzi, więc gdzieś musi być błąd
3 maj 17:44
PW: A jaką masz pochodną y'(x) =...
3 maj 17:49
styczne: −2x+1
3 maj 17:51
PW:

No to w punkcie (−1, 0) styczna ma równanie
y = ((−2)(−1)+1)x+b = 3x + b,
przy czym
0 = 3(−1) + b
czyli
b = 3,
styczna
y = 3x + 3.
Dobrze liczę?
3 maj 18:02
styczne: Tak już wiem w czym polegał błąd, zamiast −1 wziąłem 1
3 maj 18:13