prawdopodobieństwo całkowite-błąd myślowy
adamek: Hejka
Jest jakiś błąd w moim rozumowaniu jakby ktoś był tak miły mi pomóc, chodzi o zadanie z matury
2015 przeklejam treść
"W pierwszej urnie umieszczono 3 kule białe i 5 kul czarnych, a w drugiej urnie 7 kul białych i
2 kule czarne. Losujemy jedną kulę z pierwszej urny, przekładamy ją do urny drugiej i
dodatkowo dokładamy do urny drugiej jeszcze dwie kule tego samego koloru, co wylosowana kula.
Następnie losujemy dwie kule z urny drugiej. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego
na tym, że obie kule wylosowane z drugiej urny będą białe."
Znam wszystkie wzory, błąd pojawia się przy liczeniu prawdopodobieństwa warunkowego A od B1 i
B2.
Załóżmy że b1 to wylosowanie kuli białej z urny I (ja mam na odwrót ale tak jest w
rozwiązaniach) i teraz wszyscy liczą p(A|B1) tak że w urnie 2 mają 10 białych i 2 czarne więc
biorą 2 białe z 10 / 2 jakiekolwiek z 12
Teraz tak jeśli rozpiszemy P(A|B1) to mamy P(A∩B1)/P(B1)= (|A∩B1|/Ω)/(|B1|/Ω)
Mój błąd polega na tym że ten wynik czyli P(A|B1) przypisuję P(A∩B1) i dzielę go przez P(B1) co
w rozwiązaniu nie jest czynione. Nie mogę zrozumieć czemu a rozwiązywanie zadań bez rozumienia
jest dla mnie bez sensu. Może ktoś wytłumaczyć?
Druga sprawa która mi się nasuwa (ale tamta ważniejsza jak coś) to skoro wszystkie zdarzenia
A,B1,B2eΩ to jakim cudem dla P(B1) moc omega jest równa 8 a dla P(A∩B) jest 132 (2 kule z 12)
i te omegi nie mogą się skrócić wtedy?
Błagam niech ktoś to wytłumaczy merytorycznie.
pozdrawiam wszystkich
3 maj 18:40
iteRacj@: Jakie zdarzenie oznaczyłeś przez A?
3 maj 18:49
adamek: że dwie kule wylosowane z urny 2 są białe
3 maj 19:03
iteRacj@:
Skorzystamy ze wzoru na prawdopodobieństwo całkowite.
Z pierwszej urny losujemy jedną kulę:
a/ może to być kula biała (z prawdopodobieństwem 3/8) czyli P(B1)=3/8
lub b/ czarna (z 5/8) P(C1)=5/8
Ile kul i jakiego koloru będzie wtedy w urnie drugiej?
a/ w drugiej urnie 10 kul białych i 2 kule czarne
b/ w drugiej urnie 7 kul białych i 5 kul czarnych
Teraz spróbuj policzyć
P(A|B1) − prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul białych z drugiej urny pod warunkiem, że
przelożono do niej kule białe
P(A|C1) − prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul białych z drugiej urny pod warunkiem, że
przelożono do niej kule czarne
3 maj 19:25
adamek: a)10*9/12*11
b)7*6/12*11
czym w takim razie jest to co teraz zapisałem? Zrobiłem to na wyczucie ale czy można to
rozpisać z def klasycznej jako moc |(A|B1)|/|Ω|? Gdyby tak było to czym w takim razie jest
|A∩B| tutaj?Jest niepoliczalna czy jak?
3 maj 20:00
iteRacj@: Mamy dwa zdarzenia
rozłączne C1 i B1 ⇔ albo do drugiej urny trafiły kule czarne albo
białe.
P(A|B1) to prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul białych, wtedy gdy do drugiej urny trafiły
kule białe i mamy tam 12 kul: 10 kul białych i 2 kule czarne.
P(A|C1) to prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul białych, wtedy gdy do drugiej urny trafiły
kule czarne i mamy tam
inny skład = inne kule: 7 kul białych i 5 kule czarne.
Dlatego traktujemy te sytuacje osobno i liczymy prawdopodobieństwo dwóch kul białych, traktując
jako pewne że raz zachodzi B1 i wtedy 10+2, a drugi na pewno zachodzi i wtedy 7+5.
Nie uwzględniam kolejności losowania, więc stosuję wzór na kombinacje.
U Ciebie wynik ten sam.
Nie wiem, czy udało mi się dobrze wytłumaczyć.
3 maj 23:52