Prawdopodobieństwo
kuxon: Pliska pomóżcie
Ułożenie głowicy dysku twardego względem ścieżki zapisu wpływa na jakość odczytu
danych. 10% operacji odczytu danych ma pogorszoną jakość z powodu ukośnego ustawienia
głowicy, 5% z powodu złego wyśrodkowania głowicy, a 1% z obydwu przyczyn na raz. W
pozostałych przypadkach głowica jest ustawiona prawidłowo. Prawdopodobieństwo błędnego
odczytu danych wynosi 0.01 w przypadku ukośnego ustawienia głowicy, 0.02 w przypadku złego
wyśrodkowania głowicy, 0.06 w przypadku wystąpienia obydwu problemów jednocześnie oraz
0.001 w przypadku prawidłowego ustawienia głowicy. Jakie jest prawdopodobieństwo błędnego
odczytu danych z dysku?
3 maj 18:06
iteRacj@:
Skorzystaj ze wzoru na prawdopodobieństwo całkowite
1023.
3 maj 18:46
kuxon: Dzięki za wzorek <3
A − błędny odczyt danych z dysku
B1 − ukośne ustawienie głowicy P(B1) = 0,1
B2 − złe wyśrodkowanie głowicy P(B2) = 0,05
B3 − ukośne ustawienie oraz złe wyśrodkowanie głowicy P(B3) = 0,01
B4 − głowica ustawiona prawidłowo P(B4) = 0,84
P(A) = P(A|B1)*P(B1) + P(A|B2)*P(B2) + P(A|B3)*P(B3) + P(A|B4)*P(B4)
P(A|B1) = 0,01
P(A|B2) = 0,02
P(A|B3) = 0,06
P(A|B4) = 0,001
P(A) = 0,01*0,1 + 0,02*0,05 + 0,01*0,06 + 0,84*0,001 = 0.00344
W odpowiedziach jest: 0.0034
Zastanawiam się tylko czy tak jest dobrze czy może skoro 10 procentom odczytów doskwiera źle
ukośnie ustawiona głowica i 5 procentom źle wyśrodkowana oraz 1% − obie te rzeczy to czy nie
powinno być:
P(B1) = 0,09 P(B2) = 0,04
P(B3) = 0,01 P(B4) = 0,85
Ale wtedy jest trochę mniejszy wynik
3 maj 20:34
kuxon: dobra juz wszystko ok
3 maj 21:24
iteRacj@:
A jak powinno być liczone?
3 maj 21:29
kuxon: Ten typ z 21:24 to jakaś podszywka
3 maj 22:10
iteRacj@:
Ale zaraz obieca, że się poprawi

.
Zamiast tego niech to zadanie rozwiąże.
3 maj 22:16
kuxon: Ten z 22:22 to też podszywka
3 maj 22:26
kuxon: Wypieprzaj gościu
3 maj 22:26
kuxon: Jaka podszywka perfidna
3 maj 23:44
Wolodyjowski: @kuxon dobrze się czujesz? Rozmawianie z samym sobą nie rokuje pozytywnie w kontekście twojego
przyszłego stanu psychofizycznego.
3 maj 23:56
kuxon: @Wolodyjowski nie rozumiesz że to ktoś inny pisze z takiego samego nicka? Każdy sobie może
ustawić co chce
4 maj 00:05
Wolodyjowski: Jestem debilem
4 maj 00:06
Wolodyjowski: kuxon sam do siebie pisze debil
4 maj 00:08