.
eta: Podaj przykład niepustego zbioru V, w którym określone jest działanie dodawania oraz działanie
mnożenia przez elementy ustalonego ciała K w taki sposób, aby mnożenie przez skalary było
nietrywialne oraz były spełnione wszystkie aksjomaty przestrzeni liniowej nad ciałem K oprócz
aksjomatu ∀α∊V 1*α=α
Jakie przyjąć założenia? Proszę o pomoc
3 maj 14:53
eta: Definiujemy zbiór V następująco:
V={(x,y): x,y∊R}
W zbiorze V wprowadzamy dodawanie wzorem:
(x,y)+(x',y')=(x+x',y+y')
oraz mnożenie przez liczby rzeczywiste:
a(x,y)= (ax,0)
Tak może być
3 maj 14:55
eta: Nikt nie wie?
3 maj 15:45
ABC:
ja wiem bo podawałem ten przykład jakiś czas temu tutaj, może być
3 maj 16:08
eta: Czyli te założenia są dobre?
3 maj 16:15
eta: Profesor zasugerował, że coś jest nie tak
4 maj 14:10
eta: .
4 maj 18:38
ABC:
nie potrafisz sprawdzić samemu aksjomatów przestrzeni liniowej?
4 maj 18:51
eta: Potrafię, ale po co mam to robić skoro coś jest nie tak w założeniach?
4 maj 18:58
eta: Właśnie o to chodzi, że nie wiem co w nich jest nie tak. Z resztą sobie poradzę
4 maj 18:59
eta: Może mnożenie jest źle zdefiniowane?
5 maj 10:42