Matura
pikus: W trójkącie ABC dane są podstawa |AB| = a, kąt ostry przy podstawie CAB = 2α
i dwusieczna tego kąta |AD| = d. Obliczyć pole koła opisanego na tym trójkącie. Podać
warunek istnienia rozwiązania.
3 maj 19:52
pikus: Obliczylem sam. Juz nie trzeba
3 maj 19:53
pikus: To ktoś inny napisał to nie ja nadal trzeba
4 maj 08:00
iteRacj@:

z tw. cosinusów dla ΔADB wylicz długość odcinka DB
z tw. sinusów dla ΔADB oblicz miarę kąta <CBA
z sumy kątów w ΔABC oblicz miarę kąta <ACB
z tw. sinusów dla ΔABC wylicz promień koła opisanego na tym trójkącie
4 maj 11:35
pikus: Dzięki a jak podać warunek istnienia rozwiązania?
4 maj 12:05
pikus: Up
4 maj 16:59
iteRacj@:
Bez obliczeń nie umiem odpowiedzieć, a nie jestem teraz w stanie liczyć tego promienia.
4 maj 17:13
pikus: Czyli
BD=
√a2+d2−2adcosα
Wiec
Jeśli wszysko jest ok, to jaki jest warunek istnienia rozwiązania?
7 maj 20:21
Mila:
Z jakiej proporcji obliczyłeś R?
7 maj 20:33
pikus: sory
| | dsinα | |
R= a/[ 2sin(2α+arcsin( |
| )] |
| | BD | |
Chyba już ok? Ale jaki jest warunek istnienia rozwiązania?
7 maj 20:39
Mila:
1) sinβ, |DB| mam tak, jak u Ciebie.
2) obliczyłam b=|AC| tak:
| 1 | | 1 | | 1 | |
| a*b*sin(2α)= |
| b*d*sinα+ |
| *d*a*sinα |
| 2 | | 2 | | 2 | |
stąd
2ab*cosα=b*d+ad
2a*cosα−d>0
2a cosα>d
podstawić za b.
7 maj 20:54
pikus: Czyli takie warunki jak napisałaś to jest właśnie warunek rozwiazywalnosci zadania?
7 maj 21:01
Mila:
Do mojego rozwiązania chyba tak.
U Ciebie
Nie masz odpowiedzi do zadania?
Skąd to zadanie?
7 maj 21:05
Mila:
Poprosimy
Etę, aby podała swój wynik, o ile pojawi się na forum
7 maj 21:17
pikus: Nie mam odpowiedzi
7 maj 21:20