równanie log
kuba: Liczba rozwiązań równania log2 x = −x2+8x+2 jest równa...
Czy jest jakiś sposób czysto algebraiczny na obliczenie tego? Aktualnie rozwiązałem to rysując
wykresy obu funkcji.
3 maj 12:56
Jolanta: myśle,że od tego trzeba zacząć
logab=c c>0
−x2+8x+2>0
3 maj 14:02
Leszek: Jest to rownanie przestepne , wykonaj wykresy f(x) = log2 x , dla x> 0
oraz g(x) = −x2 +8x +2 , i rozwiazanie bedzie w punkcie przeciecia wykresow !
3 maj 14:07
Basia: Jolanta a kto powiedział, że c>0 ?
a,b>0 a≠1 ale c może być równie dobrze ≤0
log21=0
log2(1/2)=−1
3 maj 14:11
kuba: Leszek, masz rację, ale chciałbym obliczeniowo wyznaczyć wartość x.
3 maj 14:17
Leszek: Poczytaj w wikipedii na temat rozwiazywania rownan przestepnych , tego Twojego rownania
nie da sie rozwiazac algebraicznie , mozna numerycznie ,ale to niech robi komputer po to
go zbudowano ! !
3 maj 14:20
Jolanta: Właśnie sobie pomyslałam co za glupotę strzeliłam i zagladnęłam,zeby zobaczyć czy sie
zorientował.Tak to jest jak człowiek chce pomóc a jest zajęty czym innym
x>0
3 maj 14:35