trygonometria zwłaszcza do Ety prośba
kama: Mam problem z tym przykładem on jest pod tym linkiem:
https://matematykaszkolna.pl/forum/314519.html
Rozwiąż równanie cos4x+2cos2x=1 o niewiadomej z przedziału <0,π>
Ja robię tak:
cos
2x−sin
22x+2cos
2x=1
(cos2x)
2−(sin2x)
2+2cos
2x=1
(cos
2x−sin
2x)
2−(2sinxcosx)
2+2cos
2x=1
[(1−sin
2x)−sin
2x]
2−4sin
2xcos
2x+2(1−sin
2x)=1
(1−2sin
2x)
2−4sin
2x(1−sin
2x)+2−2sin
2x−1−0
t=sin
2x
i wiadomo co dalej wyszło mi :
niestety nie zgadza mi się z tym co pod tym linkiem robiła Eta /ona pewnie ma to dobrze
zrobione, więc pytam dlaczego moje rozwiązanie jest złe
Gdzie mam błąd ?
3 maj 12:59
Maciess: Ja bym podstawił najpierw t=2x
cos2t+2cost=1 powinno pojsc prościej
3 maj 13:06
kama: ale pytanie czy mam bład i w którym momencie, pewnie gdzieś jest nie tak bo uu Ety jak robię
tym co ona sugerowała pod tym linkiem to mam inaczej i zgłupiałam
3 maj 13:09
Maciess: jak w koncu wygląda rownianie?
cos(4x)+2cos(2x)=1 czy cos(4x)+2cos2(2x)=1
3 maj 13:12
ICSP: do tego momentu błędu nie masz.
3 maj 13:13
kama: zapis jest taki jak podałam
cos4x+2cos2x=1 bez nawiasów
3 maj 13:19
3 maj 13:20
Maciess: cos4x+2cos
2x=1
2cos
22x−1+2cos
2x=1
2cos
22x+2cos
2x=2
cos
22x+cos
2x=1
(2cos
2x−1)
2+cos
2x=1
4cos
4x−2cos
2x+1+cos
2x=1
4cos
2x−cos
2x=0
cos
2x(4cos
2x−1)=0
cos
2x=0 v cos
2x=1/4
| | π | | π | | 2π | |
x= |
| v x= |
| v x= |
| |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
ja tam wole od razu sie trzymac cosinusa
3 maj 13:30
kama: czyli moje wyniki są złe..niestety nie czaję
3 maj 13:33
Maciess: Przepatrz jeszcze raz obliczenia, moze wkradł sie jakis chochlik
3 maj 13:35
kama: zrobię przerwę i spojrzę raz jeszcze.
3 maj 13:40
ICSP: a sprawdziłaś rozwiązanie Ety ?
Przeanalizowałaś je ?
3 maj 13:41
kama: tak wydaje sie logiczne, tylko w moim zaślepieniu widzę też logiczność
3 maj 13:49
ICSP: To poszukaj błędu u Ety.
3 maj 13:51
kama: hehe to nie wchodzi w grę bo Eta −−−− ZAWSZE WIE
3 maj 14:10
kama: Może mi ktoś pokaz co mam źle i dlaczego mój sposób jest zły. Co najciekawsze znalazłam
podobne do mojego rozwiązanie więc już sama nie rozumiem co mam źle ..

.
5 maj 19:05
kama: nikt nic

no trudno
5 maj 22:08