Twierdzenie
omikron: W węźle pracują 3 aparaty obsługi, ale 2 z nich uległy uszkodzeniu (to już się stało). Jakie
jest prawdopodobieństwo, że zepsuł się aparat nr 1 i 2?
Prawdopodobieństwo uszkodzenia poszczególnych aparatów to
P(A1) = 0.1
P(A2) = 0.2
P(A3) = 0.3.
Czy ktoś wie jak to zrobić?
3 maj 18:10
iteRacj@:
Z − zdarzenie polegające na tym, że zepsuły się dwa aparaty
Z
1 − uszkodzenie aparatu pierwszego
Z
2 − uszkodzenie aparatu drugiego
Z
1Z
2 − uszkodzenie aparatu pierwszego i drugiego
P(Z)=P(Z
1Z
2)+P(Z
3Z
2) +P(Z
1Z
3)
P(Z
1Z
2)=0,1*0,2 // są to zdarzenia niezależne
P(Z
3Z
2)=0,3*0,2
P(Z
1Z
3)=0,1*0,3
P(Z)=0,1*0,2+0,3*0,2+0,1*0,3
| | P(Z1Z2) | | 0,1*0,2 | |
P(Z1Z2|Z)= |
| = |
| |
| | P(Z) | | 0,1*0,2+0,3*0,2+0,1*0,3 | |
czy to jest poprawne rozwiązanie?
3 maj 19:09
omikron: Dziękuję za odpowiedź iteRacj@
Z tego powyżej wychodzi 0,181818... , wynik z odpowiedzi to: ≈ 0,152
Wydaje mi się, że finalnie powinno wyglądać to tak:
| 0,1*0,2*(1−0,3) | |
| = |
| 0,1*0,2*(1−0,3) + 0,3*0,2*(1−0,1) + 0,1*0,3*(1−0,2) | |
| | 0,02*0,7 | | 0,014 | |
= |
| = |
| = |
| | 0,02*0,7 + 0,06*0,9 + 0,03*0,8 | | 0,014 + 0,054 + 0,024 | |
Ale nie do końca rozumiem dlaczego
3 maj 20:11
iteRacj@:
Czyli każde z tych zdarzeń, które wypisałam, trzeba jeszcze pomnożyć przez prawdopodobieństwo
tego, ze nie zepsuje się trzeci aparat. Dopiero wtedy mamy sytuację, że tylko dwa są zepsute a
trzeci nie.
3 maj 20:26
omikron: A no jasne, jakoś wolno dzisiaj myślę
Dziękuję bardzo iteRacj@
3 maj 20:34