matematykaszkolna.pl
t1 hiperwentylacja: opuszczanie modulu
 −(x−6)(x−2) 
P(x)=|

|
 x 
x<0 Mam obliczyć minimum lokalne P(x) Jak teraz to opuścić? Wyszło mi, ze to co w środku zawsze jest mniejsze od zera, czyli opuszczam z minusem?
 x2−12 
Wtedy P(x)=

x2 
I wtedy wychodzi, że funkcja osiąga minimum dla 22, a to jest niezgodne z dziedziną i jest to niepoprawna odpowiedź
3 maj 14:47
hiperwentylacja:
 x2−12 
P'(x)=

x2 
3 maj 14:48
Jerzy: Dlaczego x < 0 ?
3 maj 15:43
hiperwentylacja: Bo takie są warunki zadania, szukamy ujemnej współrzędnej odciętych punktu C, dla którego pole trójkąta ABC jest jak najmniejsze Wymienione w 1 poście P(x) to pole tego trójkąta jako połowa wartości bezwzględnej iloczynu wektorów.
3 maj 15:53
Jerzy: Zapisz człowieku treść zadania,a nie swoje wywody.
3 maj 16:10
ICSP: Widzę problemu z rozwiązywaniem równań ? x2 − 12 = 0 ⇒ x = 23 v x = −23 Pierwszą odpowiedź odrzucasz ze względu na dziedzinę.
3 maj 16:14
hiperwentylacja: a co cie obchodzi tresc zadania, zadalem pytanie o jedna konkretna rzecz tresc zadania tu nie ma nic do znaczenia
3 maj 16:14
hiperwentylacja: @ICSP no odrzucam ale co z monotonicznością funkcji? jesli odrzuce od tak jedno miejsce zerowe, a ramiona funkcji są skierowane do góry to okaze sie, ze funkcja nie jest malejąca w żadnym z przedzialow
3 maj 16:15
hiperwentylacja: myslalem ze wykres rysuje tak jakby moja dziedzina bylo R, a potem dopiero zaznaczam dziedzine w ktorej rozpatruje monotonicznosc
3 maj 16:17
PW: Przede wszystkim (x−6)(x−2) = x28x+12 Poza tym w mianowniku było x, a zrobiło się raptem x2.
3 maj 16:18
hiperwentylacja: @PW To nie jest P(x) tylko P'(x) tak jak napisalem
3 maj 16:20
ICSP: No ale Ciebie nie interesuje to co się dzieje z funkcja dla x > 0 Rozważasz tylko x < 0. Funkcja maleje, w punkcie x0 = −23 osiąga minimum a potem zaczyna rosnąć do nieskończoności. P.S. Zgubiłeś minus w pochodnej.
3 maj 16:21
PW: Odnoszę się do pytania z 14:47. Widzę tam dwa błędy, a Ty swoje. Patrząc na Twój zapis z 16\:14 w ogóle żałuję, że się odezwałem.
3 maj 16:25
Jerzy: Masz rację. Gó.no mnie obchodzi.
3 maj 16:28
hiperwentylacja: rysunek@ICSP no to tak by wygladala pochodna jezeli odrzucam z miejsca jedno miejsce zerowe niezgodne z dziedzina Czyli funkcja nie osiąga w ogóle minimum
3 maj 16:28
hiperwentylacja: @Jerzy no to skoro cię g*wno obchodzi to się nie wypowiadaj tutaj, może ktoś normalny pomoże @16:28 coś ucięło, ale tam jest parabola z ramionami skierowanymi do góry
3 maj 16:31
ICSP: "Nie tak wygląda pochodną". Masz problem z wykresem funkcji kwadratowej f(x) =x2 − 12.
3 maj 16:31
hiperwentylacja: No to nie mam innego pomysłu Jak inaczej może wyglądać funkcja, która ma jedno miejsce zerowe i współczynnik a>0?
3 maj 16:35
ICSP: Ma dwa różne miejsca zerowe tylko jedno z nich Ciebie nie interesuje.
3 maj 16:37
hiperwentylacja: rysunek
3 maj 16:44
ICSP: Na odwrót. Przecież napisałem Ci, że zgubiłeś minus w pochodnej Druga sprawa : Funkcja w zerze nie jest ciągła. nie można w taki sposób rysować jej wykresu. Dlatego rysujesz wykres tylko dal x < 0
3 maj 16:47
Jerzy: Dla ciebie x2 − 12 zeruje się dla x = 22 lub −22.Gratuluję!
3 maj 16:49
hiperwentylacja: @ICSP Gdzie zgubiłem minus?
 −x2+8x−12 
P(x)=|

x 
 −(x−6)(x−2) 
x jest mniejsze od zera, a z postaci iloczynowej P(x) |

| wywnioskowałem ,że w
 x 
takim wypadku całość funkcji wewnątrz modułu musi być ujemna Dlatego opuściłem z minusem, czyli P'(x)={x2−12}{x2} Źle?
3 maj 16:57
ICSP: No patrz, jednak funkcja pod modułem dla x < 0 przyjmuje wartości dodatnie.
3 maj 16:58
hiperwentylacja: aa dobra przepraszam, glupi blad i tyle zamieszania zrobil calosc w module to będzie − podzielic na − czyli + −−>dodatnia
3 maj 17:01
hiperwentylacja: rysunekmam jeszcze pytanie − powinienem narysowac tak : ?
3 maj 17:04
ICSP: może być
3 maj 17:51
hiperwentylacja: rysunekok, dzieki za pomoc a takie cos na maturze nie przejdzie? (wykres) I napisanie : P'(x)>0⇔x∊(−23,0), P'(x)<0⇔x∊(−, −23), P'(x)=0⇔x=−23 A zatem funkcja P(x) rośnie w P'(x)>0. maleje w P'(x)<0 i uwzględniwszy dziedzinę P:x∊(−,0), osiąga najmniejszą wartość dla P(xmin)=P(−23)?
3 maj 18:32