Prawdopodobieństwo
Michał: W pudełku znajdują się klocki o różnych kształtach i kolorach. Wiadomo, że prawdopodobieństwo
wylosowania klocka, który ma kształt walca lub ma kolor czerwony jest równe 0,6.
Prawdopodobieństwo, że losowo wybrany klocek czerwony jest walcem jest równe 0,25. Wiadomo
też, że klocki czerwone stanowią 40% wszystkich klocków. Jakie jest prawdopodobieństwo, że
losowo wybrany klocek w kształcie walca jest czerwony?
3 maj 12:14
Maciess: A− wylosowanie walca
B − wylosowanie czerownego klocka
P(AUB)=0,6 P(A|B)=0,25 P(B)=0,4
| | P(AnB) | |
P(A|B)= |
| ⇒ P(AnB)=0,25*0,4=0,1 |
| | P(B) | |
P(A)+P(B)−P(AnB)=P(AUB)
P(A)=0,6+0,1−0,4=0,3
| | P(AnB) | | 0,1 | | 1 | |
P(B|A)= |
| = |
| = |
| |
| | P(A) | | 0,3 | | 3 | |
3 maj 12:52