matematykaszkolna.pl
Dany jest n-ty wyraz w ciągu arytmet. równy x. Wyznacz sumę (2n-1) wyrazów tego Renata z III a: Bardzo proszę o wskazówkę: Dany jest n−ty wyraz w ciągu arytmet. równy x. Wyznacz sumę (2n−1) wyrazów tego ciągu.
3 maj 10:14
ICSP: Własność ciągu arytmetycznego :
a1 + a2n − 1 

= an
2 
3 maj 10:24
Renata z III a: Dziękuję. No tak.. I co mogłabym dalej z tym zrobić?
3 maj 10:50
ICSP: Rozpisz wzorem wartość którą każą Ci wyliczyć.
3 maj 10:52
Renata z III a: Z tym sobie poradzę, wpiszę x albo wzór ogólny tego ciągu. Ale jak potem rozpisać w liczniku składnik a(2n−1)?
3 maj 11:06
ICSP: pytają Ciebie o sumę wyrazów a nie o a2n − 1 ani też o wzór na an. Masz rozpisać wzór na S2n − 1. Podstawić powyższą równość i napisać odpowiedź. Łącznie pól linijki roboty.
3 maj 11:08
Renata z III a: Czyli właściwie z prawej strony tego ułamka w miejsce an mam wpisać x, bo tyle wynosi n−ty wyraz i to koniec?
3 maj 11:14
ICSP: Jeszcze musisz policzyć sumę. Ten składnik występuje w ten sumie, więc większość zamieni się na x.
3 maj 11:15
Renata z III a: Proszę Cię, napisz mi to, bo już mi się w głowie kręci od tego myślenia:((
3 maj 11:24
ICSP:
 a1 + a2n − 1 
S2n − 1 =

* (2n − 1) = x (2n − 1)
 2 
Wystarczyło rozpisać i podstawić. Żadnego myślenia tutaj nie ma.
3 maj 11:27
Renata z III a: Tak, teraz dla mnie jasne i bardzo Ci dziękujęemotka Ale jeszcze proszę wróćmy.. Dlaczego na samej górze, w Twej pierwszej do mnie odpowiedzi, jest że ten licznik z liczbą 2 w mianowniku i ułamek = an ? Skąd to wypływa? Bo, że środkowy to średnia arytmetyczna pierwszego i trzeciego wyrazu, to wiem, ale dlaczego wyraz pierwszy + wyraz a(2n−1) wynosi an? Tego nie rozumiem:(
3 maj 11:34
ICSP: an = a1 + (n − 1)r a2n − 1 = an + (n − 1)r −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− a2n − 1 − an = an − a1
 a1 + a2n − 1 
an =

2 
lub ogólniej :
 an − k + an + k 
an =

2 
dla k < n
3 maj 11:39
Renata z III a: ja sobie teraz na piechotę zrobiłam i faktycznie, np. wyraz drugi + czwarty na pół, daje mi wyraz trzeci. wyraz pierwszy + wyraz piąty na pół, daje mi wyraz czwarty. Wszystko się zgadza. To proszę, wytłumacz mi jeszcze w tym matematycznym zapisie, dlaczego w Twej teraz odpowiedzi i 2 linijka od góry jest, że a(2n−1) = an + (n−1)r. Skąd to an?emotka
3 maj 11:46
ICSP: Pasowało mi do wyprowadzenia wzoru. Wszystko opiera się na definicji ciągu arytmetycznego.
3 maj 12:12
Renata z III a: Dziękuję. Pozdrawiam Cię serdecznie.
3 maj 12:19