Dany jest n-ty wyraz w ciągu arytmet. równy x. Wyznacz sumę (2n-1) wyrazów tego
Renata z III a: Bardzo proszę o wskazówkę: Dany jest n−ty wyraz w ciągu arytmet. równy x.
Wyznacz sumę (2n−1) wyrazów tego ciągu.
3 maj 10:14
ICSP: Własność ciągu arytmetycznego :
3 maj 10:24
Renata z III a: Dziękuję.
No tak.. I co mogłabym dalej z tym zrobić?
3 maj 10:50
ICSP: Rozpisz wzorem wartość którą każą Ci wyliczyć.
3 maj 10:52
Renata z III a: Z tym sobie poradzę, wpiszę x albo wzór ogólny tego ciągu.
Ale jak potem rozpisać w liczniku składnik a(2n−1)?
3 maj 11:06
ICSP: pytają Ciebie o sumę wyrazów a nie o a2n − 1 ani też o wzór na an.
Masz rozpisać wzór na S2n − 1. Podstawić powyższą równość i napisać odpowiedź.
Łącznie pól linijki roboty.
3 maj 11:08
Renata z III a: Czyli właściwie z prawej strony tego ułamka w miejsce an mam wpisać x, bo tyle wynosi n−ty
wyraz
i to koniec?
3 maj 11:14
ICSP: Jeszcze musisz policzyć sumę.
Ten składnik występuje w ten sumie, więc większość zamieni się na x.
3 maj 11:15
Renata z III a: Proszę Cię, napisz mi to, bo już mi się w głowie kręci od tego myślenia:((
3 maj 11:24
ICSP: | | a1 + a2n − 1 | |
S2n − 1 = |
| * (2n − 1) = x (2n − 1) |
| | 2 | |
Wystarczyło rozpisać i podstawić.
Żadnego myślenia tutaj nie ma.
3 maj 11:27
Renata z III a: Tak, teraz dla mnie jasne i bardzo Ci dziękuję

Ale jeszcze proszę wróćmy.. Dlaczego na samej górze, w Twej pierwszej do mnie odpowiedzi, jest
że ten licznik z liczbą 2 w mianowniku i ułamek = an ? Skąd to wypływa?
Bo, że środkowy to średnia arytmetyczna pierwszego i trzeciego wyrazu, to wiem,
ale dlaczego wyraz pierwszy + wyraz a(2n−1) wynosi an? Tego nie rozumiem:(
3 maj 11:34
ICSP: a
n = a
1 + (n − 1)r
a
2n − 1 = a
n + (n − 1)r
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a
2n − 1 − a
n = a
n − a
1
lub ogólniej :
dla k < n
3 maj 11:39
Renata z III a: ja sobie teraz na piechotę zrobiłam i faktycznie, np.
wyraz drugi + czwarty na pół, daje mi wyraz trzeci.
wyraz pierwszy + wyraz piąty na pół, daje mi wyraz czwarty.
Wszystko się zgadza.
To proszę, wytłumacz mi jeszcze w tym matematycznym zapisie, dlaczego
w Twej teraz odpowiedzi i 2 linijka od góry jest, że
a(2n−1) = an + (n−1)r.
Skąd to an?
3 maj 11:46
ICSP: Pasowało mi do wyprowadzenia wzoru.
Wszystko opiera się na definicji ciągu arytmetycznego.
3 maj 12:12
Renata z III a: Dziękuję. Pozdrawiam Cię serdecznie.
3 maj 12:19