stereometria
stereometria: Jedna z krawędzi bocznych ostrosłupa, którego podstawą jest prostokąt, ma długość b i jest
prostopadła do płaszczyzny podstawy. Najdłuższa krawędź boczna ostrosłupa tworzy z podstawą
kąt o mierze alfa, a z jedną z sąsiednich krawędzi bocznych kąt beta. Wyznacz objętość
ostrosłupa.
Skąd mam wiedzieć, że ściana BCS jest trójkątem prostokątnym z kątem prostym przy wierzchołku
C? Czy jest tak zawsze w tego typu ostrosłupach
?
3 maj 19:55
3 maj 20:08
duplo: @literacj@ a tak nie jest tylko przy ostroslupie prawidlowym czworokontnym?
3 maj 20:32
iteRacj@:
Ostrosłup prawidłowy czworokątny ma krawędzie boczne jednakowej długości, a w podstawie
kwadrat. Ściany boczne są trójkątami równoramiennymi.
20:08 to ostrosłup, którego podstawą jest prostokąt, i który ma jedną z krawędzi bocznych
prostopadłą do płaszczyzny podstawy. Wszystkie jego ściany boczne są trójkątami prostokątnymi.
Gdyby w podstawie był romb, a jedna z krawędzi bocznych była prostopadła do płaszczyzny
podstawy, to tylko dwie ściany byłyby trójkątami prostokątnymi.
https://www.geogebra.org/3d/ysdse355
3 maj 20:46
duplo: czyli jezeli w podstawie jest czworokat z katami prostymi i jakas krawedz boczna jest
wysokoscia ostrslupa, to wtedfy w takim wypadku beda 4 trojkaty prostokatne
3 maj 21:08
duplo: w sensie, prostokat
3 maj 21:11
iteRacj@: tak, wtedy cztery
3 maj 21:30
duplo: a beda kiedys 3 prostokatne
3 maj 21:31
iteRacj@:
Nie na tej maturze, mam nadzieję : )
Przy takiej podstawie jak na rysunku, strzałką zaznaczyłam, gdzie zaczyna się prostopadła do
podstawy krawędź boczna.
model tutaj
https://www.geogebra.org/3d/cmxrpjbt
3 maj 21:51
duplo: a od czego to wlasciwie zalezy? kiedy trojkat bedzie prostokatny a kiedy nie
3 maj 21:54
duplo: w sensie, sciana boczna
3 maj 21:55
iteRacj@:
Jeżeli do ściany bocznej należy krawędź podstawy tworząca kąt prosty z sąsiednią krawędzią
podstawy, to ta ściana boczna będzie Δ prostokątnym ← ale tylko jeśli jedna z krawędzi
bocznych w ostrosłupie jest wysokością tego ostrosłupa.
Te dwie ściany, do których należy boczna krawędź prostopadła do płaszczyzny podstawy, zawsze
będą trójkątami prostokątnymi.
Można to pewnie zapisać lepiej, ja bardziej to widzę niż umiem opisać.
3 maj 22:13
duplo: no a w rombie żadna krawedz podstawy nie jest prostopadla do drugiej a jakos sa 2 prostokatne
trojkaty
3 maj 22:25
iteRacj@:
To jest opisane w zdaniu:
Te dwie ściany, do których należy boczna krawędź prostopadła do płaszczyzny podstawy, zawsze
będą trójkątami prostokątnymi.
3 maj 22:27
duplo: aa ok wszystko jasne dzieki
3 maj 22:27
Mila:
Jeżeli umieścisz ten ostrosłup w prostopadłościanie o wymiarach a x c x b,
to łatwiej będzie wszystko zobaczyć.
3 maj 22:34
stereometria: Wow, dzięki, zrozumiałam! A mogę prosić o podobny model w ostrosłupie trójkątnym?
4 maj 11:29