Trojkat
pikus: MATURA
W trójkącie równoramiennym suma długości ramienia i promienia okręgu opisanego na tym
trójkącie
równa jest m a wysokość trójkąta równa jest 2.
a)Wyznaczyć długość ramienia jako funkcję parametru m oraz wartość m , dla której kąt przy
wierzchołku trójkąta równy jest 120o ?
b)Dla jakich wartości m zadanie ma rozwiązanie?
3 maj 11:46
iteRacj@:

l − długość ramienia trójkąta, l>0, R>0, m>0
l+R=m
h=2
z tw.Pitagorasa
R
2=(2−R)
2+a
2
z tw.Pitagorasa
l
2=2
2+a
2 ⇒ a
2=l
2−4
R
2=(2−R)
2+l
2−4
l
2−4R=0
R=m−l
l
2−4l−4m=0
Δ=16−4(−4m)=16(m+1)≥0, m≥−1
| | 4−4√m+1 | |
l2= |
| , dodaję warunek: 4−4√m+1≥0 ⇒ 1−≤m≤0 nie spełnia warunków zadania |
| | 2 | |
Wyznaczam długość ramienia trójkąta jako funkcję parametru m:
3 maj 15:45
pikus: Czyli odpowiedź na podpunkt b to m>0
4 maj 21:05
iteRacj@:
Nie, bo gdyby np. m=1 to jak wysokość Δ mogłaby mieć 2 ?
4 maj 21:50
pikus: No to jakie to m powinno być bo nie wiem
5 maj 09:08
pikus: Czy m>2 bo ta suma promieni ma być od 2 większą czy równa?
5 maj 10:38
iteRacj@: Zauważyłam zamieniony minus z plusem w obliczeniach, poprawiam.
l
2−4R=0 i R=m−l ⇒ l
2+4l−4m=0
| | −4+4√m+1 | |
Stąd l= |
| =2√m+1−2 |
| | 2 | |
5 maj 13:39
iteRacj@:
10:38 Suma długości ramienia i promienia okręgu opisanego na tym trójkącie musi być większa od
wysokości czyli m>2.
Ale mamy również mocniejszy warunek: skoro wysokość tego trójkąta równoramiennego opuszczona na
podstawę ma długość 2, to samo ramię też musi być od niej dłuższe.
l>2
l=2√m+1−2>2 spełnione dla każdego m>3
Jednoczesnie promień okręgu opisanego na tym trójkącie musi być krótszy niż wysokość.
0<R<2, R=m−l
0<m−l<2
0<m−(2√m+1−2)<2
0<m−2√m+1+2<2
0<(m+1)−2√m+1+1<2
0<(√m+1)2−2√m+1+1<2
1/ (√m+1)2−2√m+1+1>0 spełnione dla każdego m≥−1
2/ (√m+1)2−2√m+1−1<0 spełnione dla m<2+2√2
Czy ktoś ma cierpliwość sprawdzić, czy dobrze to policzyłam?
5 maj 13:41