ciagi
salv: Dany jest ciąg geometryczny an o wyrazach dodatnich.Uzasadnij,że ciąg bn określony wzorem
bn=log2an+1−log2an
jest ciągiem geometrycznym.
an=a1*qn−1
an+1=a1*qn
an+2=a1*qn+1
bn+1−bn=...=log2a1qn+1+log2a1qn−1−2log2a1qn
co po przyrównaniu do zera daje zależność ciągu arytmetycznego,ale nie wiem czy to
wystarczy,jest ok ?
3 maj 21:11
Leszek: Napisz starannie logarytmy , bo nie wiadomo jaka jest podstawa i jaki argument ? ?
3 maj 21:20
Wolodyjowski: Logarytmy do poprawy
3 maj 21:22
salv: ktos się za mnie podszywa śmieszek xd starałem się podstawą w dalszym równaniu bn+1−bn=
jest a1qn+1 i reszta w ten sam sposób,a we wcześniejszych i poleceniu chyba da radę
odczytać a jeśli nie,to przepraszam bo inaczej nie umiem zapisać
3 maj 21:27
ICSP: Popraw logarytmy i zdecyduj się co do ciągu (czy jest arytmetyczny czy geometryczny)
3 maj 21:30
ICSP: ciągu bn *
3 maj 21:31
salv: bn+1−bn=...=log2a1qn+1+log2a1qn−1−2log2a1qn teraz powinno byc dobrze
3 maj 21:33
salv: o cholera
3 maj 21:34
salv: jest ciągiem arytmetycznym miało być..zamyslilem się przepisując
3 maj 21:34
Mila:
salv, o której godzinie jest wpis , o którym mówisz, że ktoś się podszywa, zablokuję
intruza.
3 maj 21:40
ICSP: b
n + 1 − b
n = log
2 ( a
n + 2 ) − log
2 (a
n + 1) − [ log
2 (a
n + 1) − log
2 (a
n) ]
=
| | an + 2 an + 1 | |
= log (q) [ log ( |
| )] = 2 log2(q) |
| | an + 1 an | |
3 maj 21:42
ICSP: 21:20 pewnie
3 maj 21:42
Mila:
Obiecał, że nie będzie więcej psocił, to darujemy.
3 maj 21:46