matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 27.8.2014
Zadania
Odp.
4
Radek:
Witam, dawno nie miałem do czynienia z matematyką. Potrzebuje obliczenia prawdopodobieństwa takiego oto losowania:
2
Pawcio:
:::rysunek::: |AC| = 5
16
proszę o rozwiązanie:
cięciwy IABI i ICDI okręgu przecinają się w punkcie P punkt P dzieli cięciwę ICDI na połowy a cięciwę IABI na odcinki IAPI i IPBI takie że IAPI = 9 cm IPBI = 4 cm Oblicz ICDI
1
tyu:
:::rysunek:::
1
dd:
s
3
lolol:
Rozwiąż rówanie.. sinxsin2x = cosxcos2x
3
sushi_gg6397228:
wejdz na matury oraz poczytaj wątek "
Ajtka
"
2
małgosia:
Zbadaj ciągłość poniższej funkcji
25
b.:
Tak tylko dodam, że jeśli studiujesz i masz dostęp do MSDNAA (czy jakoś tak), to windę możesz sobie ściągnąć za darmo. Jeśli niebawem będziesz na (odpowiednich) studiach, to może być warto
6
Patryk:
1.
8
oja:
Ze zbioru <0;2> wybieramy losowo dwie liczby (x,y). Jakie jest prawdopodobieństwo, że: a) x
2
+ y
2
> 1/2
4
kulka:
Całka − podstawianie
7
kamczatka:
Dział to liczby zespolone: Dane:
2
Dejf:
Wyznacz dziedzine funkcji:
x−2
f(x)=
x
3
+x
2
−4x−4
Brnac dalej:
6
patrycja:
Niech n będzie liczba nieparzysta. Jeden z boków n−kata foremnego zawarty jest w prostej k. Przez wierzchołek n−kata najbardziej oddalony od prostej k i przez dwa sąsiadujące z nim
3
Blue:
Ciąg a
n
= (2x−3)
n
jest zbieżny wtedy i tylko wtedy, gdy x∊(1,2> czy gdy x∊(1,2)
1
XXX:
Taki z innej beczki
mam takie zadanie z mikroekonomii, może ktoś mi to jasno wytłumaczy bo sposób rozwiązania mojego profesora jest bezsensowny..
2
celio:
Siema, mógłby mi ktoś wyjaśnić skąd tam wzięło się to β po prawej stronie? Chodzi o obliczenie
dv
całki obustronnie z
=−dt i wg książki jest to ln(βv+g)=−βt <−−i skąd tu to β?
βv+g
3
fanatyk:
:::rysunek::: Mam obliczyć miarę kąta w trójkącie prostokątnym, gdzie dł. przeciwprostokątnej wynosi 300, a
2
pigor:
..., a gdzie masz ten znak ? nierówności
112−|x|
3
112−|x|
3
?
i
x≠224
⇒
?
⇒
|224−x|
|2x−448|
|224−x|
2|224−x|
⇒ 112−|x| ?1,5 ⇔ |x| ? 110,5 ⇔
4
Halp:
Czy mógłby ktoś rozwiązać tą całkę i powiedziećjak trzeba rozbić obszar całkowania ?
+
∞
1
aaa:
1. Dane są punkty (−3,−2,0)B(2,−3,1)C(−2,0,3)A’(3,2,1). Obl. V, wys padającą na wierzchołek D.
3
cd:
Niech w
1
=6−8i oraz w
5
=−6+8i będą przeciwległymi wierzchołkami ośmiokąta foremnego na płaszczyźnie zespolonej. Wykorzystując własności liczb zespolonych wyznacz algebraiczną postać
2
cd:
Niech w
1
=6−8i oraz w
5
=−6+8i będą przeciwległymi wierzchołkami ośmiokąta foremnego na płaszczyźnie zespolonej. Wykorzystując własności liczb zespolonych wyznacz algebraiczną postać
4
darek:
Witam. W zadaniu otwartym na maturze sierpien 2014 z ciągami trzeba bylo chyba wyliczyc pierwszy wyraz i roznice ciagu. Dostane 2 punkty lub chociaz 1 jak zrobilem na "piechote" to
2
oja:
W urnie znajdują się 4 kule białe, 3 niebieskie i 1 zielona. Losujemy ze zwracaniem 3 kule. Jakie są szanse, że będą tego samego koloru?
2
Naanaa:
Kąt α jest ostry i spełniona jest równość 3tg α = 2 . Wtedy wartość wyrażenia sin α + cos α
8
Kamil:
Podaj liczbę rozwiązań równania: 3
x
*(1−x
2
) =1
3
Blue:
mam takie zadanko: Równanie x(x−6)=m nie ma rozwiązań wtedy i tylko wtedy, gdy:
11
Dejf:
:::rysunek::: Jak obliczyć miarę kąta jeśli cosα=−2? − to nie bylo podane w zadaniu tylko z tw cosinusow to
2
Dejf:
−2(2
√
2
+1)(2
√
2
−1)*cosα ile to jest?
3
lp:
Narysuj zbiór: