matematykaszkolna.pl
liczby zespolone kamczatka: Dział to liczby zespolone: Dane: cosδ = 0 sinδ = −1 Jaki kąt α0 należy odczytać z tabelki mając powyższe dane ? δ to ką fi Mi wychodzi tak : 4 ćwiartka, więc wzór 2π − α0
 π 
patrzę na tabelę trygonometryczną i dla podanych danych jest kąt

2 
 π 3 
więc podstawiam do wzoru 2π − α0 = 2π −

=

π
 2 2 
 π 
a mam odpowiedź

i nie wiem czemu tak.
 6 
27 sie 18:00
Mila: Dla jakiej liczby wyznaczasz argument?
27 sie 18:07
kamczatka: kąt α0 trzeba obliczyć, nie bardzo rozumiem o co chodzi
27 sie 18:08
kamczatka: podałem całą treść zadania
27 sie 18:08
Mila: Masz dobrze obliczone:
 3 
φ=

π
 2 
27 sie 18:11
kamczatka: aha dzięki, a wiesz gdzie mogą taką tabelkę znaleźć ? bo mam ją na filmie tylko jeśli wiesz o jaką mi chodzi − taką co są cwiartki, wzory δ na te ćwiartki oraz funkcje trygonometryczne
27 sie 18:13
Piotr 10: W kursie etrapez jest. Podczas filmików sobie ją spisz i po problemie. Lub korzystaj ze wzorów redukcyjnych ( ja tak wolę )
27 sie 18:24
daras: jest w dowolnych tablicach matematycznych, które oczywiście możesz też sfilmować emotka
27 sie 23:34
kamczatka: a jak jest na studiach trzeba taką tablicę znać na pamięć czy jak to jest ? Bo we wzorach redukcyjnych za bardzo się nie orientuje.
28 sie 15:13
razor: ja to zawsze robiłem rozwiązując równania i potem patrząc gdzie się nakładają rozwiązania emotka
28 sie 15:15
kamczatka: o tablice trygonometryczną ci chodzi, że tam patrzyłeś potem rozwiązania. Też tak robię. Ale wcześniej trzeba określić ćwiartkę i wzór na δ czyli fi
28 sie 15:21
razor: nigdzie nie patrzyłem, podam przykład o co mi chodzi
 π  
sinx = −1 ⇒ x = −

+2kπ =

+ kπ
 2 2 
 π  
cosx = 0 ⇒ x =

+kπ =

+ kπ
 2 2 

x =

2 
28 sie 15:24
daras: słuchaj kamczatka skoro sie nie orientujesz we wzorach ani w... ja ci kiedyś radziłem zająć się geografią, masz dobry nick do tego powodzenia !
28 sie 15:27