liczby zespolone
kamczatka: Dział to liczby zespolone:
Dane:
cosδ = 0
sinδ = −1
Jaki kąt α
0 należy odczytać z tabelki mając powyższe dane ?
δ to ką fi
Mi wychodzi tak :
4 ćwiartka, więc wzór 2π − α
0
| | π | |
patrzę na tabelę trygonometryczną i dla podanych danych jest kąt |
| |
| | 2 | |
| | π | | 3 | |
więc podstawiam do wzoru 2π − α0 = 2π − |
| = |
| π |
| | 2 | | 2 | |
| | π | |
a mam odpowiedź |
| i nie wiem czemu tak. |
| | 6 | |
27 sie 18:00
Mila:
Dla jakiej liczby wyznaczasz argument?
27 sie 18:07
kamczatka: kąt α0 trzeba obliczyć, nie bardzo rozumiem o co chodzi
27 sie 18:08
kamczatka: podałem całą treść zadania
27 sie 18:08
Mila:
Masz dobrze obliczone:
27 sie 18:11
kamczatka: aha dzięki, a wiesz gdzie mogą taką tabelkę znaleźć ? bo mam ją na filmie tylko jeśli wiesz o
jaką mi chodzi − taką co są cwiartki, wzory δ na te ćwiartki oraz funkcje trygonometryczne
27 sie 18:13
Piotr 10: W kursie etrapez jest. Podczas filmików sobie ją spisz i po problemie. Lub korzystaj ze wzorów
redukcyjnych ( ja tak wolę )
27 sie 18:24
daras: jest w dowolnych tablicach matematycznych, które oczywiście możesz też sfilmować
27 sie 23:34
kamczatka: a jak jest na studiach trzeba taką tablicę znać na pamięć czy jak to jest ?
Bo we wzorach redukcyjnych za bardzo się nie orientuje.
28 sie 15:13
razor: ja to zawsze robiłem rozwiązując równania i potem patrząc gdzie się nakładają rozwiązania
28 sie 15:15
kamczatka: o tablice trygonometryczną ci chodzi, że tam patrzyłeś potem rozwiązania. Też tak robię.
Ale wcześniej trzeba określić ćwiartkę i wzór na δ czyli fi
28 sie 15:21
razor: nigdzie nie patrzyłem, podam przykład o co mi chodzi
| | π | | 3π | |
sinx = −1 ⇒ x = − |
| +2kπ = |
| + kπ |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | 3π | |
cosx = 0 ⇒ x = |
| +kπ = |
| + kπ |
| | 2 | | 2 | |
28 sie 15:24
daras: słuchaj kamczatka skoro sie nie orientujesz we wzorach ani w...
ja ci kiedyś radziłem zająć się geografią, masz dobry nick do tego
powodzenia !
28 sie 15:27