MATURA 2014
darek: Witam. W zadaniu otwartym na maturze sierpien 2014 z ciągami trzeba bylo chyba wyliczyc
pierwszy wyraz i roznice ciagu. Dostane 2 punkty lub chociaz 1 jak zrobilem na "piechote" to
zadanie?
27 sie 11:33
PW: "Na piechotę" to znaczy jak? Strzeliłeś "z głowy, czyli z niczego", że różnica ciągu jest równa
5 i pokazałeś, że a6 = 27, a7 = 32 ... a10 = 47? A potem a4 = 22 ... a1 = ...?
27 sie 11:54
daras: zalezy od dnia i od plam na Słońcu
27 sie 13:54
PW: Nie wiem jaki jest klucz oceniania, ale ja bym dał 1 pkt. Uczeń wie jak działa ciąg
arytmetyczny i intuicyjnie wytypował r oraz sprawdził, czy a
10 przy takim typowaniu jest
równe 47, a potem "cofając się" wyliczył a
1. Nie umie jednak zastosować prostych wzorów
| | 3 | |
znajdujących się w tablicach. Jest wątpliwość, czy rozwiązałby zadanie, w którym a6 = |
| |
| | 7 | |
27 sie 16:50
Metis: daras
27 sie 16:51