znów ten nieszczęsny zbiór
Blue: mam takie zadanko:
Równanie x(x−6)=m nie ma rozwiązań wtedy i tylko wtedy, gdy:
A. m<9
B. m<−6
C. m>3
D. m∊(0,6)
Wiadomo, że skoro a jest większe od zera, to funkcja przyjmuje najmniejszą wartość. Mi ta
wartość wyszła (−9). Czyli dla m<(−9) nie ma rozwiązań... Jednak nie mam tutaj takiej
odpowiedzi, czy ja coś źle liczę, czy autor zadania po prostu minusa nie dopisał?
27 sie 10:17
Piotr 10: x2 − 6x − m = 0
Δ = 36 + 4m
36 + 4m < 0 : 4
9+ m <0
m < − 9
błąd w odpowiedzi
27 sie 10:22
Blue: Tak podejrzewałam, ale wolałam się upewnić, dzięki !
27 sie 11:41
pigor: ... , lub np. tak : p=
12(0+6)= 3, to
L(x)= x(x−6) i L(3)= 3*(−3)= −9=q, więc dla
y=
m<−9 dane równanie nie ma rozwiązań
27 sie 13:17