Mam obliczyć miarę kąta w trójkącie prostokątnym, gdzie dł. przeciwprostokątnej wynosi 300, a
jednej z przyprostokątnych 12. Sorry za rys.
Krok 1 Liczę: sinα=12300=0,04
Krok 2 Obliczam jaką część np. z sin2 stanowią 0,04, później mnożę razy 2 stopnie
Krok 3 Wynik: 2,29226361(stopni)
A gdy korzystam z kalkulatora z funkcji sin−1 wynik wychodzi 2,292442776.
Dlaczego wychodzą różne wyniki? Czy jest tu jakiś błąd w metodzie?
Proszę o pomoc!
| sinα | 0,04 | |||
(1) | = | |||
| sin2 | a |
| α | 0,04 | |||
(2) | = | |||
| 2 | a |
| 0,04 | ||
α = 2• | . | |
| a |