jak zabrać się za tego typu zadanie?
Kamil: Podaj liczbę rozwiązań równania:
3x *(1−x2) =1
27 sie 10:55
Piotr 10: 3x − x2 * 3x = 1
3x * x2 + 1 − 3x = 0
Δ= 0 − 4*3x ( 1 − 3x ) = − 4*3x + 4*32x = 4*32x − 4*3x = 4 ( 32x − 3x )
Gdy Δ > 0 ( 2 rozwiązania) dla
32x − 3x > 0
32x > 3x
x > 0
Gdy Δ=0 ( 1 rozwiązanie) dla
32x − 3x = 0
x=0
Gdy Δ < 0 ( zero rozwiązań)
32x − 3x < 0
x < 0
Jaką masz odpowiedź ?
27 sie 11:08
Kamil: 2 rozwiązania
27 sie 11:19
PW: Piotrze, z teoretycznego punktu widzenia rozwiązanie nie podoba mi się. Nie można liczyć
wyróżnika Δ dla funkcji
f(x) = 3xx2 + 1 − 3x,
bo to nie jest funkcja kwadratowa.
Myślę, że uczeń powinien przekształcić zadane równanie do postaci
−x2 + 1 = 3−x,
narysować wykresy funkcji występujących po obu stronach i pokazać na rysunku dwa punkty, w
których wykresy przecinają się − odcięte tych punktów to rozwiązania.
27 sie 11:41
Piotr 10: PW masz rację, Twój sposób zdecydowanie lepszy
27 sie 11:55
pigor: ..., niestety, ale tu widzę tylko sposób
PW , bo drugi
(...

pierwszy) nie jest żadnym sposobem na to zadanie.
27 sie 12:30
Eta:
27 sie 12:33
PW: O, i tu widać piękno matematyki.
Eta narysowała wykres stosując przekształcenie
| | 1 | |
3x = |
| , x∊R\{−1, 1}. |
| | 1−x2 | |
Widać dwa punkty wspólne wykresów, w tym jeden z nich to (0, 1).
Ja proponowałem inne przekształcenie:
−x
2 + 1 = 3
−x,
dla którego ilustracja będzie
zupełnie inna − po lewej stronie parabola, po prawej
W tym wypadku wykresy przetną się znowu w (0, 1), ale drugi punkt wspólny będzie
zupełnie inny niż na wykresie z 12:33. I tu konsternacja − czy jeden z tych sposobów jest
zły? Nie, oba pokazują te same rozwiązania (x−owe współrzędne punktów, w których wykresy
przecinają się).
| | 1 | |
Ja wolałem parabolę, bo wykres |
| może nie jest oczywisty dla ucznia. |
| | 1−x2 | |
27 sie 13:19
pigor: ... tak , popieram wykres z parabolą y= −x
2+1 i y=3
−1
a co do wykresu
η−y (...

łatwy bez żadnych pomocy graficznych), to
brakuje mi na rysunku powyżej "widocznych" asymptot pionowych
x=±1. ...
27 sie 13:30