prawdopodobieństwo graficzne
oja: Ze zbioru <0;2> wybieramy losowo dwie liczby (x,y). Jakie jest prawdopodobieństwo, że:
a) x2 + y2 > 1/2
b) y > −x2 + 1
Wiem, że należy zacząć od zmiany znaków nierówności na znak równości i wygodniej przedstawić
wtedy funkcje na wykresie. W podpunkcie a) jest to wzór na koło o promieniu 1/4. Nie jestem
pewna, czy jego środek znajduje się w punkcie (0;0) w związku z czym tylko jego czwarta część
znajduje się w naszym zbiorze?
27 sie 19:07
Janek191:
| | 1 | | 1 | | 1 | | √2 | |
a) x2 + y2 > |
| r2 = |
| ⇒ r = |
| = |
| ≈ 0,7 |
| | 2 | | 2 | | √2 | | 2 | |
I Ω I = 2*2 = 4
| | 1 | | 1 | | 1 | | π | |
I A I = 4 − |
| π r2 = 4 − |
| π * |
| = 4 − |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 8 | |
więc
| | 4 − π8 | | π | |
P( A) = |
| = 1 − |
| |
| | 4 | | 32 | |
27 sie 19:26
oja: aaa no tak! dziękuję bardzo

a dałoby radę jeszcze podpunkt b)?
27 sie 19:39
Eta:

|Ω|=4
|A|= 4−
∫01(−x2+1)dx =.......
27 sie 20:03
Mila:
O rany, ale pięknie.

dla
Ety i Janka
27 sie 20:44
Eta:
Witaj
Mila
27 sie 20:55
Mila:
Witam, witam!
27 sie 21:05
Eta:
Byłam dzisiaj na grzybobraniu (uzbierałam cały kosz podgrzybków i prawdziwków
27 sie 21:07
Mila:
O, gratulacje, lubię grzyby, nie znam się na nich i dlatego kupuję tylko pieczarki i ze
strachem suszone atestowane podgrzybki, prawdziwki. Zawsze mam obawy, że atest sfałszowany
albo nieprofesjonalny.
Smacznego.
27 sie 21:11