proszę o rozwiązanie
proszę o rozwiązanie: cięciwy IABI i ICDI okręgu przecinają się w punkcie P punkt P dzieli cięciwę ICDI na połowy
a cięciwę IABI na odcinki IAPI i IPBI takie że IAPI = 9 cm IPBI = 4 cm Oblicz ICDI
27 sie 22:38
Metis: Rysunek jest?
27 sie 22:48
PW: Wskazówka: twierdzenie o potędze punktu względem okręgu.
27 sie 22:50
proszę o rozwiązanie: jakoś nie mogę sobie z tym poradzic
wynik to CD = 12
27 sie 23:16
Metis: Nie czekaj na gotowca. Zrób tutaj rysunek.
27 sie 23:36
Mila:

ΔAPD∼ΔPPC cecha kkk
⇔
x=6
|CD|=12
27 sie 23:39
Metis: Wiedziałem że ktoś da gotowca

Sądziłem że pierwszy będzie
pigor 
Poza tym Dobry wieczór
Milu 
Widziałaś się dzisiaj z informatykiem?
27 sie 23:43
Mila:
Witaj Metis. Rozwiązałam zadanie, bo zapomniałam to twierdzenie i chciałam inaczej, ale z
tej proporcji właśnie wychodzi cytowane tw.
Tak, komputer dobry, wszystko sprawdzone, należy kupić monitor ( jutro będzie) . 500 zł .O
dysk nie bałam się bo mam komputer na gwarancji, ale monitor jest stary ( 7−8 lat), skończył
się jego żywot, jak się nagrzeje, to działa.
27 sie 23:49
jakubs:
27 sie 23:51
Metis: Dobrze, że tylko monitor

Cieszę się, że wszystko się wyjaśniło.
27 sie 23:55
pigor: ..., zakładam, że masz rysunek zgodnie z warunkami
zadania;
a dla uproszczenia zapisu niech |CP|=|PD|=x, czyli
|CD|=2x=?,
to jeśli nie wiesz o co chodzi z tym tw. o potędze ...,z podobieństwa
ΔACP∼ΔBDP (cecha kkk − kąty wierzchołkowe równe i kąty wpisane
oparte na tym samym łuku są równe) masz np. takie równanie :
x9 = 4x ⇔ x
2 = 4*9 (tu masz tę ...

potęgę P względem ...) ⇔
⇔ x
2= 36 ⇒
x= 6 ⇒ 2x=
|CD|= 12 . ...
27 sie 23:58
Metis: O wilku mowa
27 sie 23:59
Mila:
28 sie 00:01
pigor: ..., o

przepraszam , miałem nieoczekiwaną ...

przerwę zanim nacisnąłem "klawisz} wyślij. ...
28 sie 00:01
Metis:
28 sie 00:02
Eta:
π...
28 sie 00:02
pigor: .., no, na szczęście, ja jednak nie mam zwyczaju nic rysować,
a więc mój gotowiec nigdy nie jest ...

kompletny, dlatego zmusza do .
28 sie 00:06
podziękowanie: wielkie dzięki za wykonanie, ale już sam doszedłem do tego rozwiązania bo skorzystałem
z tego twierdzenia co zasugerował PW
28 sie 10:08