PW: Jak wiadomo mnożenie liczb w postaci trygonometrycznej odbywa się według wzoru
z
1 = r
1(cos(φ
1+isin(φ
1)
z
2 = r
2(cos(φ
2+isin(φ
2)
z
1z
2 = r
1r
2 (cos(φ
1+φ
2) + isin(φ
1+φ
2)).
W szczególnym wypadku − gdy z
2 ma moduł równy 1 i φ
2 = 45°, czyli
| | √2 | | √2 | | √2 | |
z2 = 1•(cos45°+isin45°) =( |
| + i |
| ) = |
| (1 + i), |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
otrzymamy obrót liczby z
1 wokół (0,0) o kąt 45°.
Tym samym − biorąc pod uwagę fakt, że wszystkie wierzchołki ośmiościanu powstają z obrotu w
1
wokół (0,0) o kolejne kąty 45° − postać algebraiczna kolejnych wierzchołków to
w
1, w
1•z
2, w
1•z
2,•z
2 = w
1•z
22, ..., w
1•z
27,
czyli
| | √2 | |
(6−8i)( |
| (1 + i))n, n=0,1,2,...,7 |
| | 2 | |