miary kątów w trójkącie
patrycja: Niech n będzie liczba nieparzysta. Jeden z boków n−kata foremnego zawarty jest w prostej k.
Przez wierzchołek n−kata najbardziej oddalony od prostej k i przez dwa sąsiadujące z nim
wierzchołki przeprowadzimy proste l i m. Oblicz miary kątów trójkąta wyznaczonego przez proste
k l m.
27 sie 16:38
Janek191:

n − liczba nieparzysta ( ilość boków wielokąta foremnego )
==============
oraz
2 α + β = 180
o
| | ( n − 2)* 180o | |
2 α = 180o − β = 180o − |
| / : 2 |
| | n | |
===================
Dla n = 5 mamy
β = 108
o
α = 36
o
27 sie 19:05
patrycja:

Wlasnie nie widzialam jak to narysować

dzięki

a jeszcze takie zadanie mam . Dany jest
trójkąt ABC . Półprosta CL jest dwusieczna kata ACB, punkt M jest srodkiem odcinka AL, a punkt
N−srodkiem odcinka CB. Wiedzac ze kat ABC =45 stopni, kat ACB =60stopni, uzasadnij ze odcinek
MN jest prostopadły do odcinka CB.ABCMLN
27 sie 20:41
27 sie 21:45
Eta:
@
Janek191 
Za usuwanie
"klonów" ..... należy mi się
27 sie 21:48
Mila:
Mój wpis był dla Patrycji, nie do Janka. Chodzi o to, że w innym wątku jest to zadanie i
zaczęłam rozwiązywac niepotrzebnie , bo Janek to uczynil.
Przepraszam Janka, jeśli uraziłam.
Na drugi raz będę precyzyjna.
27 sie 21:53
Eta:
Mila zawsze jesteś
precyzyjna
27 sie 21:54