planimetria
alicja: Odcinek MS jest środkową trójkąta KLM . Wiedząc , że |MS|=|KS| uzasadnij , że trójkąt KLM jest
prostokątny .
31 maj 12:47
5-latek : No to poprosimy najpierw o rysunek .
31 maj 13:04
alicja: Nie ma do tego zadania .
31 maj 13:06
aniabb: alicjo..narysuj nam trójkąt i środkową
31 maj 13:11
5-latek : Alu. No to sama narysuj .
31 maj 13:11
31 maj 13:12
alicja: Ale jak udowodnić że jest on prostokątny //
31 maj 13:14
alicja:
31 maj 13:16
aniabb: nie
31 maj 13:19
alicja: no to nie mam pojęcia .
31 maj 13:21
aniabb:

ΔKSM równoramienny więc kąty przy podstawie równe α
kąt KSM=180°−2α
kąt KSM przyległy do MSL więc równy 2α
ΔLMS równoramienny więc kąty przy podstawie równe 90−α
zatem kąt M jest prosty bo α+90°−α = 90°
31 maj 13:25
alicja: dziękuję bardzo .
31 maj 13:28
patrycja: Niech n będzie liczba nieparzysta. Jeden z boków n−kata foremnego zawarty jest w prostej k.
Przez wierzchołek n−kata najbardziej oddalony od prostej k i przez dwa sąsiadujące z nim
wierzchołki przeprowadzimy proste l i m. Oblicz miary kątów trójkąta wyznaczonego przez proste
k l m.
27 sie 16:34
Mila:

Podpowiedź.
27 sie 21:40