matematykaszkolna.pl
New laptop Hajtowy: asdf, Trivial, i inni Informatycy Mam pytanie do znających się na ... laptopach emotka Postanowiłem zakupić sprzęt za max. 2000zł − nie chcę używanego, ani nic z allegro emotka Wynalazłem takie cudeńko za 1979zł i chciałbym usłyszeć wasze zdanie na temat procesora, karty graficznej i innych pierdółek emotka http://www.x-kom.pl/p/189775-notebook-laptop-15-6-lenovo-g500h-i3-3110m-8gb-1201000-dvd-rw-hd8750m.html#
27 sie 19:56
jakubs: Jeszcze sprecyzuj, co będziesz na nim robił (jakieś wymagające programy czy coś) ?
27 sie 20:09
Metis: Lenovo nie polecamemotka Poza tym ten bez systemu , a lepiej juz kupić z nośnikiem emotka
27 sie 20:14
Hajtowy: Photoshop CS 5, Football Manager, FIFA, CS:GO , może Medal Of Honor emotka Jakieś biurowe prace typu: Word, Excel, Access. Taki do wszystkiego Do grania i do śpiewania xD
27 sie 21:21
Metis: Nie lepiej uzbierać już te 3000 i kupić coś lepszego ? Na tym nie poszalejesz emotka
27 sie 21:22
Hajtowy: Metis aż tak dobry być nie musi ... a budżet mam okrojony i tak emotka
27 sie 21:23
jakubs: http://www.x-kom.pl/p/187059-notebook-laptop-15-6-acer-v5-561g-i5-4200u-4gb-500-dvd-rw-r7-m265.html# Cena mieści się w przedziale, dość mocny procesor(jak na taką cenę), karta graficzna spokojnie da sobie radę, 4GB RAM optymalne no i matowa matryca. Minusy: brak systemu i dysk(5400rpm).
27 sie 21:52
Kyrtap31: Czemu Lenovo nie polecacie
27 sie 22:06
Metis: Słabe plastiki, awaryjność, problemy z serwisem. Lub ten: http://www.x-kom.pl/p/178155-notebook-laptop-15-6-acer-e1-572g-i5-4200u-8gb-500-dvd-rw-r7-m265.html 40 zł więcej a masz 8GB RAMu + jak dla mnie ładniejszy design emotka
27 sie 22:07
Metis: Konfiguracja identyczna jak w laptopie jakubsa emotka A te 40 zł warto dołożyć bo 4 GB RAMu drogą nie chodzi. Co do marki − to serdecznie polecam. Mam 2 ich produkcje. Sprawują się swietnie, jeden ma 8 lat, działa do tej pory, mimo że plastiki popękały.
27 sie 22:11
jakubs: O widzicie, tego zestawu nie zauważyłem Co do systemu operacyjnego, jeżeli Hajtowy będziesz studiował, to oprogramowanie zazwyczaj uczelnia daje darmowe dla studentów.
27 sie 22:19
Kyrtap31: mój brat ma lenovo i bardzo chwali sobie laptop emotka
27 sie 22:20
jakubs: Jak to z takimi sprzętami bywa, ja mam della i mi się posypał trochę, a serwis to poniżej poziomu... Brat ma Acera, dysk padł(była wymiana) i się przegrzewa(jakaś wada fabryczna, która wyszła na jaw po 2 latach), a mama ma della z serii biznesowej i śmiga jak szalony. Różnie to bywa ze sprzętami, czasami jakiś wadliwy egzemplarz się trafi.
27 sie 22:24
b.: Tak tylko dodam, że jeśli studiujesz i masz dostęp do MSDNAA (czy jakoś tak), to windę możesz sobie ściągnąć za darmo. Jeśli niebawem będziesz na (odpowiednich) studiach, to może być warto poczekać emotka (teoretycznie można też starać się o zwrot pieniędzy za licencję OEM, ale jest to dość kłopotliwe, w szczególności trzeba odrzucić ją za pierwszym razem). Zaletą Twojego ,,cudeńka'' jest, że kosztuje 1979 zł, a to jest liczba pierwsza
27 sie 22:26
Hajtowy: No widzicie panowie... ale żaden z proponowanych przez Was nie ma SSD emotka A co do oprogramowania to już sobie sam zrobie − nie będę im 300zł płacił za zainstalowanie windowsa, microsofta itp. bo po co... emotka Kyrtap31 mi też się wydaje, że LENOVO będzie dobry − jak się będzie sprawował to się zobaczy.
27 sie 22:29
jakubs: Nie ma SSD, bo te dyski są bardzo drogie, a przy tak okrojonym budżecie, chcesz laptopa do grania, więc albo rybki, albo akwarium emotka
27 sie 22:31
Hajtowy: Na mojej uczelni: systemy operacyjne (Windows XP, Windows Vista, Windows 7), Nie posiadają Windowsa 8 ani 8.1emotka
27 sie 22:32
Metis: SSD owszem nie mają , ale ten zawsze sb możesz dokupić. W twoim Lenovo masz o wiele słabszy procesor , niż w proponowanych, a z jego wymianą będzie cieżko emotka
27 sie 22:33
Kyrtap31: Hajtowy gdzie się wybierasz? Dawno nie widziałem Cię na forum
27 sie 22:33
Hajtowy: No nie widać mnie zbyt często bo sobie dorabiam (dorywczo pracuje) emotka Wybieram się na Uniwersytet Rzeszowski, a mój kierunek jest bardzo powiązany z matematyką
27 sie 22:35
b.: Być może da się załatwić wymianę hdd na ssd w niektórych modelach/sklepach. W ostateczności można hdd wymontować samemu i wsadzić do obudowy zewnętrznej/sprzedać, i włożyć ssd. Z tym że wtedy będzie trudniej zmieścić się poniżej 2k zł.
27 sie 22:35
Kyrtap31: Hajtowy bardzo ładnie sobie poczynasz, wzór
27 sie 22:39
Hajtowy: Normalnie jak ... murarz, tynkarz, akrobata ^^ Młotek, kielnia i łopata, ja muruje, tynkuje i fuguje
27 sie 22:40
Metis: Nie musi od razu kupować SSD emotka Poza tym zapewne laptop ma 2 wnęki na dyski.
27 sie 22:42
daras: Ostatnio widziałem 4GRAM 2+GHz 500GB za niecałe 1000zł w Euro a jakieś 5−6 lat temu kupiłem w DOMarze znośny laptop też poniżej patyka w promocji szkolenej na 1.09 dołożyłem parę groszy i dokupiłem mocną torbę i zamknąłem się w budżecie 1080zł oczywiście bez systemuemotka i działa do dzisiaj
27 sie 23:31
Metis: emotka
28 sie 01:02
Trivial: Proponuję zrobić własny research i zdecydować. SSD daje naprawdę spory zastrzyk żywotności i responsywności − warto.
28 sie 16:16
Metis: Racja, SSD odmładza komputer diametralnie. Ale wybór laptopa z procesorem i3 jednym rdzeniem i 3G miedzy i5 − 2 rdzenie i 4G tylko dlatego że w sklepie dają gratis SSD to chyba lekkomyślna decyzja...
28 sie 18:54
asdf: tak tylko zobaczylem parametry i co mnie zdziwilo: system operacyjny: brak systemu, czyli: − albo sobie kupisz system (nie wiem ile kosztuje, ze 300 zł?) − albo poczekasz na uczelnianego DreamSparka Jakbym mial kupywac sobie nowego laptopa to z pewnoscia poszedlbym w SSD i minimum 8GB ram, oczywiscie 64 bit bo inaczej sie nie da, system operacyjny: windows 8 (bezkonkurencyjny). Za bardzo bym sie nie jarał tą pamiecia, bo dla przecietnego uzytkownika wystarczy 300 GB w zupelnosci. Poszukalbym mniejszego dysku, odlozyl sobie kase i zainwestowal tak jak pisalem − w SSD (pieniedzy moze nie starczyc, ale to zawsze cos).
29 sie 17:53
Metis: − albo
29 sie 17:58
Kacper: Zdecydowałeś coś? emotka Ja jestem na bieżąco z kompami i mogę pomóc emotka
29 sie 17:59
Metis: Ja też preferuje ósemkę... Inni narzekają na kafelki, a przyjemnie się z nimi pracuje. Lepszy jak dla mnie niż 7. A na SSD śmiga jak trala emotka 30 września premiera Windows 9 , do którego ma trafić Menu Start − ma być dostępny(darmowy) dla użytkowników dotychczasowych systemów Windows. Ciekawe jak to będzie wyglądać emotka
29 sie 18:04
Kacper: Pod względem optymalizacji Windows 8 zdecydowanie lepszy od win 7. Przynajmniej dla mnie emotka
29 sie 18:06
jakubs: Ja jak zainstalowałem win 8 beta, to nie wiedziałem co się dzieje, nie mogłem się odnaleźć w tym systemie. Na drugi dzień, wróciłem do 7 ultimate.
29 sie 18:43
Kacper: To nie znasz się na komputerach
29 sie 19:15
jakubs: Tak emotka
29 sie 19:18
Mila: Panowie iformatycy, mam problem. Mam nowy monitor i na ekranie są zbyt małe ikonki, co mam zrobić , aby je powiększyć? crtl+ nie daje żadnego efektu.
29 sie 19:58
Metis: Musisz zmienić rozdzielczość [R[Milu]], bądź wielkość ikon emotka Jaki posiadasz system ?
29 sie 20:02
Metis: *Milu emotka
29 sie 20:02
Mila: Rozdzielczość zmieniałam.Może źle . W dół, czy w górę.? Gdzie mam zwiększyć te ikony?
29 sie 20:04
Metis: Rozdzielczość jak najwyższa. Ikony na pulpicie zwiększasz naciskając CTRL + Scroll w góre od myszki emotka
29 sie 20:06
Mila: Windows xp.
29 sie 20:06
Metis: Z tego co pamiętam to na XP są trzy możliwe wielkości ikon. Jak zmienic ? W Panelu sterowania > przełącz do widoku klasycznego( pokażą się wszystkie ikony) > ekran> wygląd> efekty > Użyj duzych ikon .
29 sie 20:09
Mila: Rozdzielczość mam nastawioną najwyższą. Mnie chodzi o ikony na pulpicie. Ekran z forum to powiększam bez problemu.
29 sie 20:11
Metis: Milu W XP istnieje możliwość zmiany rozmiaru powyższym sposobem emotka Pewnie nie jestes przyzwyczajona − stary monitor miał pewnie mniejszą rozdzielczość, a nagły skok do większej rozdzielczości spowodował zmniejszenie ikon .
29 sie 20:18
Mila: Metis Dziękuję bardzo , ikonki już duże. emotka Pewnie jeszcze wyjdą jakieś problemy.
29 sie 20:20
Metis: Możesz jeszcze : Prawym na pulpicie > Własciwości> Wygląd > Zaawansowane > W zakładce element > Ikona i dowolnie można zmieniać rozmiar , ale niektóre ikony mogą stracic na jakości.
29 sie 20:22
Metis: emotka
29 sie 20:24
Hajtowy: Zakupiłem tego lenovo o którym pisałem. Windows 8.1 już zainstalowany emotka Śmiga jak rakieta xd
29 sie 20:29
5-latek: Mam taki problem : Chce wydrukowac posta . I drukuja sie bardzo male litery, Myslalem ze to przez rozdzielczosc ekranu bo mialem 1600x1200 ustawiona Myslalem ze jak ja zmiesze to beda wieksze litery . jednak nic z tego . czy znacie moze jakis sposob aby te litery byly wiekszse jak sie bedzie drukowac?
29 sie 20:47
Metis: A jak drukujesz? Bezpośrednio z przeglądarki? Screena ?
29 sie 20:51
5-latek: Bezposrednio z przegladarki
29 sie 20:53
Metis: Nie lepiej powiększyć tekstu w przeglądarce(Ctrl + ) zrobić screena i wydrukować? + Poza tym chyba w aplecie drukowania jest coś takiego jak powiększenie emotka Zaraz to sprawdzę emotka
29 sie 20:58
Metis: Można emotka bynajmniej w Office emotka
29 sie 21:10
5-latek: A mozesz to przyblizyc jak , bo ja sie na tym tak nie znam Jesli to bedzie trudne do wytlumaczenia bo uznasz ze i tak nie zrozumiem to nic nie szkodzi emotka
29 sie 21:14
Metis: A więc tak 5−latku: Jeżeli chcesz drukować post np. stąd to najlepiej zrobić screena, wrzucić do pliku i potem spokojnie drukować. Narzędzie do drukowania w przeglądarce jest mocno okrojone, drukuje tak by zmieścić wszystko na A4 czyli nie tak jak widzimy , a w pomniejszeniu. Robimy screen z pomocą Ctrl + i to w zależnosci czy interesuje Cię tylko zadane pytanie czy odpowiedzi. Wiadomo że jeżeli będziesz chciał pomieścić odpowiedzi to musisz nieco pomniejszyć. Wklejasz do Painta , usuwasz niepotrzebne elementy − pasek zadań itd. − zostawiasz sam post i drukujesz. No i przycinasz obrazek, a raczej przestawiasz tak by nie zastało żadne białe pole. Możesz też wydrukować do PDF za pomocą np. PrimoPDF lub do Office, gdzie wbudowane narzędzie jest rozbudowane i bezpośrednio możesz działać na drukowanej stronie. Wielkiej filozofii w tym nie ma emotka Zaraz podrzucę Ci jeszcze przykładowe screeny emotka
29 sie 21:42
29 sie 21:54
5-latek: Dziekuje CI emotka) Jutro tez popytam o to kolege ktory ma serwis komputerowy , ale juz bede mniej wiecej wiedzial o co chodzi
29 sie 21:57
Metis: W razie czegoś − pytaj emotka
29 sie 22:01
5-latek: OKemotka
29 sie 22:01
asdf: co do windowsa 8 − nie samym GUI czlowiek zyje (ja w menu start nie mam zadnych ikon), jednak jego prostota az czasem przeraza (w pozytywnym tego slowa znaczeniu). Co do braku "start" − bardzo szybko idzie sie przyzwyczaic.
30 sie 02:37
Hajtowy: asdf już się przyzwyczaiłem
30 sie 11:07