trygonometria
Dejf:

Jak obliczyć miarę kąta jeśli cosα=−2? − to nie bylo podane w zadaniu tylko z tw cosinusow to
mi wyszlo, niewiem czy dobrze
AC=2
√2+1 AB=2
√2−1 CB=5
27 sie 10:13
Piotr 10: Nie da rady policzyć. Popatrz na wykres funkcji cosx . Czy ta funkcja w swoim zbiorze wartości
funkcji zawiera −2 ?
27 sie 10:25
Ac.: O ile mi wiadomo, funkcja cosinus przyjmuje wartości z przedziału [−1, 1], więc cosα ≠ −2.
Jeśli mówię źle, proszę mnie poprawić.
27 sie 10:26
Dejf: to ile wynosi cosα w tym przypadku
27 sie 10:34
Ac.: Pokaż swoje obliczenia.
27 sie 10:35
Dejf: 52=(2√2+1)2+(2√2−1)2−2*(2√2+1)(2√2−1)*cosα
25=8+4√2+1+8−4√2+1−2(8−1)cosα
25−8−1−8−1=−14cosα
7=−14cosα
cosα=−2
27 sie 10:45
Dejf: wychodzi −2 jakby niepatrzec
27 sie 10:48
Piotr 10: 3 linijka błąd
25 = 8+8+ 1 − 1 + 4
√2 − 4
√2 − 14cosα
25 = 16− 14cosα
9 = − 14cosα
27 sie 10:48
Piotr 10: Przepraszam źle
Masz dobrze praktycznie
7 = − 14 coα : −14)
27 sie 10:51
Dejf: chwileczke a skad masz 1 ze wspolczynnikiem ujemnym jak (2√2+1)2 i (2√2−1)2 , tutaj sa
jedynki z dodatnim wspolczynnikiem
27 sie 10:54
Dejf: aaaa odwrotnie podzielilem, hahahha takiej blahostki niezauwazyc
27 sie 10:54
Ac.: Mi też się tak czasami zdarza, no ale teraz jest już OK.
27 sie 13:11