help.
Pawloo :#62; : Rozłóż na czynniki możliwie najniższego stopnia wielomiany:
a) W(x) = 125x3 – 8;
b) W(x) = 9x3 – 4x2 – 27x + 12;
c) W(x) = 6x4 – 12x3 + 6x2.
Podaj pierwiastki powyższych wielomianów. Określ krotność pierwiastków.
27 sie 00:52
27 sie 01:09
jakubs: a) (5x−2)(25x
2+10x+4)
| | 2 | |
Pierwiastek jeden x= |
| , czyli pierwiastek jednokrotny. |
| | 5 | |
Dalej próbujesz sam
27 sie 03:39
Janek191:
b) W(x) = 9 x3 − 4 x2 − 27 x + 12 = 9 x*( x2 − 3) − 4*( x2 − 3) = (x2 − 3)*(9 x − 4) =
= ( x − √3)*( x + √3)*( 9 x − 4)
Dokończ
c)
W(x) = 6 x4 − 12 x3 + 6 x2 = 6 x2 *( x2 − 2 x + 1) = dokończ
27 sie 06:50
daras: Pawloo już skończył tutaj temat, bo nikt mu nie chciał rozwiazać tych głupich trzech
przykładów w nocy, żeby chłopak miał gotowe na rano...więc poszedł na inne forum albo po..L4
cdn.
27 sie 14:05