zbadać ciągłość funkcji
małgosia: Zbadaj ciągłość poniższej funkcji
1−x
2 dla x∊(−
∞,0)
(x−1)
2 dla x∊<0;2)
4−x dla x∊<2;+
∞)
Rozwiązałam te zadanie, aczkolwiek potrzebuję Waszego sprawdzenia.
x0=0
z lewej strony 1−x
2=1−0
2=1
z prawej strony (x−1)
2=(0−1)
2=1
f(0)=(x−1)
2=(0−1)
2=1
x0=2
z lewej strony (x−1)
2=(2−1)
2=1
z prawej strony 4−x=4−2=2
f(2)=4−x=4−2=2
Otrzymane wyniki interpretuję tak:
W punkcie x0=0 funkcja jest ciągła obustronnie, natomiast w punkcie x0=2 jest ciągła
prawostronnie.
Czy poprawne jest powyższe rozwiązanie i uzasadnienie? Odpowiedź pod zadaniem brzmi następująco
"W punkcie x0=2 ciągła prawostronnie". Dlaczego nie uwzględnia ona punktu x0=2, skoro w moich
wynikach wyszło, że spełnia wszystkie warunki? Czy ktoś z Was może mi wytłumaczyć kiedy jest
ciągła lewostronnie, a kiedy prawostronnie? Może źle coś robię? Będę bardzo wdzięczna za waszą
pomoc