matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 27.2.2020
Zadania
Odp.
3
Andrzej.:
∫1/x
3
+4x
2
+5x dx
11
Sale:
2+sinx
Zbadać zbieżność szeregu:∑
,z którego kryterium najlepiej tu skorzystać?
x
5
Tolo:
Dzień dobry, mam takie zadanie: Zasada: 2 rozmieszczenia są różne gdy co najmniej 1 osoba ma różnych sąsiadów
2
emiliaaq:
Podstawą ostrosłupa prostego jest trójkąt rownoramienny którego dwa boki mają 17cm a trzeci 16cm. Wszystkie krawedzie boczne sa nachylone do płaszczyzny podstawy pod kątem α, takim że
21
TłumokMatematyczny:
Czy da się tę funkcję jakoś uprościć? f(x)=2sin(pi − 2x)
5
Help:
Znajdź na prostej y=x+3 taki punkt, którego odległość od A(2,0) jest najmniejsza. Mógłby ktoś pomóc? Nie wiem nawet jak zacząć
3
Paweł:
3
√
x
+7
3
1
*arctg(x+3) − 3
√
x
+7*
2
√
x
1+(x+3)
2
(
)' =
arctg(x+3)
(arctg(x+3))
2
Czy to je dobrze?
4
Patryk:
Cześć, Czy mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze zrobiłem poniższe zadanie? Wynik trochę się różni od tego
5
lola456:
Oblicz sumę szeregu:
6
Paweł:
sin(e
tg(x
2
+4)
) = cos(e
tg(x
2
+4)
) * (e
tg(x
2
+4)
)' = cos(e
tg(x
2
+4)
) * e
tg(x
2
+4)
Czy to jest dobrze obliczona pochodna?
11
nn :
Udowodnij, że dla dowolnych dodatnich liczb rzeczywistych x,y prawdziwa jest nierówność 3x
3
+3y
3
>2x
2
y+2xy
2
.
5
Hej:
Napisz prostą prostopadłą do y+2x+3=0 przechodzącą przez A:(2,8) Przekształciłem pierwszą funkcję do postaci y=−2x+3
7
Wolfik:
Okres zasadniczy funkcji f(x) = 3−2sin(2/3x) jest równy? 3 i −2 przy sinusie nie mają wpływu na odpowiedź więc przy x jest 2/3⇒że wykres jest szerszy o
1
Ola:
αW trójkącie prostokątnym naprzeciw kąta ostrego α leży przyprostokątna długości A Oblicz długość pozostałych boków trójkątach jeśli
29
ruszamy:
tg(x)
7
Kolossoon:
Wytłumaczy ktoś przekształcenia \
1
ziomichal:
Cześć, pomoże ktoś w rozwiązaniu tych przykładów? Jeden zrobiłem, ale mam problem z resztą bo nie rozumiem zasady działania.
1
Ziomo:
Oblicz pochodną z definicji
sinx
x
1
Ola:
W trójkącie prostokątnym naprzeciw kąta ostrego α leży przyprostokątna długości A Oblicz długość pozostałych boków trójkątach jeśli
1
Paweł:
pochodna: (x
x
)' = ?
7
maths2343:
Obliczmy resztę z dzielenia przez 4 liczby mającej postać 4n−1, gdzie n∊C Przekształćmy wyrażenie 4n−1
8
mr t:
rozwiąż rownanie: |x
3
−3x
2
+3x−1|=x
2
−2x+1
18
Paweł:
Oblicz pochodną:
sin(e
x
)
1.
5
√
x
2
myszojeleń:
Dany jest trójkąt prostokątny ABC o kącie prostym przy wierzchołku C. Na boku AB tego trójkąta zbudowano po jego zewnętrznej stronie kwadrat ABDE o środku S. Wykaż, że kąty ACS i BCS mają
6
Martyna:
Jak udowodnić że iloczyn trzech kolejnych liczb całkowitych jest podzielny przez 6.
1
Kolossoon:
Proszę o pomoc
3
kasia:
Przed rokiem Wojtek był o 6 razy młodszy od swojego taty a obecnie jest od niego o 5 razy młodszy. Za ile lat będzie trzy razy młodszy od taty
2
justyna:
Uzasadnij, że jeżeli trapez jest prostokątny, to różnica kwadratów długości podstaw a i b (a>b)jest równa różnicy kwadratów długości jego przekątnych e i f (e>f).
5
maciej:
Hej, czy jak mam rownanie
13
MarxistPlato:
Witam! Chciałbym się zapytać tutaj osób, najlepiej lubiących/umiejących planimetrię − jak się za to w sumie zabrać? Siedzę drugą godzinę nad podręcznikiem A. Kiełbasy, filmikami,