as
Paweł: Oblicz pochodną:
27 lut 13:53
wredulus_pospolitus:
(sinx)' = ...

(e
x)' = ...

(sin (f(x))' = ...

więc (sin(e
x) )' = ...

(
√x)' = ...

więc (5
√x)' = ...
| | f(x) | |
( |
| )' = ....  |
| | g(x) | |
więc ile wynosi pochodna tej funkcji
27 lut 14:03
janek191:
| | | | 1 | | ex*cos(ex)*5 √x − sin (ex)(5* |
| ) | | | 2√x | |
| |
f'(x) = |
| |
| | 25 x | |
27 lut 14:05
jc:
| | cos ex | | 1 | |
f(x)= |
| = |
| x−1/2 cos ex |
| | 5√x | | 5 | |
| | 1 | | 1 | |
f'(x)= |
| (− |
| x−3/2 cos ex − x−1/2 (sin ex) ex) |
| | 5 | | 2 | |
27 lut 14:24
wredulus_pospolitus:
jc ... pierwotnie masz sin(ex) a nie cos(ex)
27 lut 14:28
jc: | | 1 | | 1 | |
f'(x)= |
| [− |
| x−3/2 (sin ex) + x−1/2(cox ex) ex] |
| | 5 | | 2 | |
Wygodnie jest wykorzystać wzory 1/
√x=x
−1/2, (x
a)' = ax
a−1.
1/5 jest stałą, którą wyłaczamy przed pochodną.
Traktowanie stałej jako funkcji da poprawny wynik, ale delikatnie mówiąc jest dziwne.
27 lut 14:35
Dziadek Mróz:
==============================
| | u | |
y = |
| u = sin(w) w = ex v = 5√x |
| | v | |
| | u | |
y' = [ |
| ]' = u'v + uv' = (1) |
| | v | |
u' = [sin(w)]' = cos(w) * w' =
(2)
w = [e
x]' = e
x
| | 1 | | 5 | |
v = [5√x]' = 5[√x]' = 5 * |
| = |
| |
| | 2√x | | 2√x | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(2) = cos(e
x) * e
x = e
xcos(e
x)
| | 5 | |
(1) = excos(ex) * 5√x + sin(ex) * |
| = |
| | 2√x | |
| | 5sin(ex) | |
= 5√xexcos(ex) + |
| |
| | 2√x | |
27 lut 15:20
Jerzy:
| | u | |
Pytanie: Dlaczego: y' = [ |
| ]' = u'v + uv' ? |
| | v | |
27 lut 15:27
Mariusz:
To jest wzór na pochodną iloczynu
Można z niego skorzystać ale za v trzeba wziąć odwrotność tego co wziął Dziadek Mróz
27 lut 16:21
Jerzy:
| | 1 | | 1 | |
Nie gadaj bzdur. Napisałby: = u’* |
| + u*( |
| )’, nie uważasz ? |
| | v | | v | |
27 lut 16:32
Mariusz:
Jerzy czy ty umiesz czytać ?
27 lut 17:25
Jerzy:
Tak i (u/v)’ ≠ u’v + uv’ ( więc nie truj o odwrotności funkcji v )
27 lut 17:57
Mariusz:
Oj chyba nie umiesz czytać
Nie przeczytałeś pierwszego zdania
To co Dziadek Mróz podał to pochodna iloczynu
Można z niego skorzystać jeśli za v przyjmiemy odwrotność funkcji
którą Dziadek Mróz przyjął za funkcję v
Rozwiązanie Dzadka Mroza byłoby dobre gdyby za funkcję v
przyjął odwrotność swojej funkcji v
" ( więc nie truj o odwrotności funkcji v )"
A więc kwestionujesz rozwiązanie jc
bo on skorzystał z tego co napisałem
27 lut 18:20
Mariusz:
@Dziadek Mróz twój wzór jest błędny
bo po lewej masz pochodną ilorazu a po prawej pochodną iloczynu
| | 1 | |
Po prawej stronie równości zamiast v powinieneś dać |
| |
| | v | |
27 lut 18:28
Jerzy:
@Mariusz .... i co kuźwa napisałem 16:32 ?
27 lut 18:34
Mariusz:
| | 1 | | 1 | |
Napisałby: = u’( |
| )+u( |
| )' |
| | v | | v | |
No i wtedy miałby dobrze (tak jak u jc)
dlatego napisałem o tej odwrotności
27 lut 18:37
Jerzy:
Miałby ,a nie miał , a to różnica !
27 lut 18:43
Mariusz:
W programowaniu Dziadek Mróz takich błędów nie popełnia a przynajmniej ja ich nie widziałem
ale tutaj pomyliły mu się wzory
27 lut 18:45
Jerzy:
No i po temacie, więc po co pytasz,czy umiem czytać,jak wyszło na to,że Ty masz z tym problem.
Jesteśmy tylko ludźmi i czasami się mylimy.W moim pytaniunie było cienia złośliwości,bo znam
Dziadka Mroza z forum już od wielu lat i zawsze precyzyjnie podaje krok po kroku,jak liczyć
pochodne.
To było tylko zawoaluwane zwrócenie uwagi na pomyłkę.
27 lut 18:52
Dziadek Mróz:
Aj waj, zapomniało mi się. Stary już jestem i dawno nie liczyłem
28 lut 18:44
Mariusz:
Z tym czytaniem to chyba ty masz problem albo nie przeczytałeś pierwszego zdania
z wpisu z 27 lut 2020 16:21
28 lut 19:53
Jerzy:
| | u | |
Ciekawe ? |
| to iloczyn u i v ? Tak, prawa strona równania to wzór na (u*v) i skończ już |
| | v | |
swoje wywody, bo momentami sam sobie przeczysz.
28 lut 20:18
Jurek: [sin(ex)(5√x)−1]' = 5−1[sin(ex)(x−1/2)]' =
=5−1 [(ex) cos(ex) x−1/2 + sin(ex)(−1/2)x−3/2] =
=5−1(√x)−1 [excos(ex) −12x−1 sin(ex)] =
= (5√x)−1[excos(ex) − (1/2)x−1sin(ex)]
29 lut 00:22
Mariusz:
Tak ale popatrz na jego wpis ostatecznie policzył pochodną iloczynu
29 lut 00:23
Mariusz:
Jerzy nie umiesz czytać ze zrozumieniem i tyle
29 lut 00:29