1 | ||
∫ | dx | |
x3+4x2+5x |
x | ||
∫ | dx | |
x4+4x3+5x2 |
x | ||
∫ | dx | |
x2(x2+4x+5) |
| ||||||||||||||
−∫ | ||||||||||||||
|
1 | t2 | ||
−∫ | dt | ||
t | 5t2+4t+1 |
t | ||
−∫ | dt | |
5t2+4t+1 |
1 | 10t+4−4 | |||
− | ∫ | dt | ||
10 | 5t2+4t+1 |
1 | 10t+4 | 2 | dt | |||||
− | ∫ | dt+ | ∫ | dt | ||||
10 | 5t2+4t+1 | 5 | 5t2+4t+1 |
1 | 10t+4 | 2 | dt | ||||||||||||||||||||
− | ∫ | dt+ | ∫ | dt | |||||||||||||||||||
10 | 5t2+4t+1 | 25 |
|
1 | 10t+4 | 2 | dt | ||||||||||||||||||||
− | ∫ | dt+ | ∫ | dt | |||||||||||||||||||
10 | 5t2+4t+1 | 25 |
|
1 | 10t+4 | dt | ||||
− | ∫ | dt+2∫ | ||||
10 | 5t2+4t+1 | (5t+2)+1 |
1 | 10t+4 | 2 | 5 | |||||
− | ∫ | dt+ | ∫ | dt | ||||
10 | 5t2+4t+1 | 5 | (5t+2)+1 |
1 | 2 | |||
− | ln|5t2+4t+1|+ | arctg(5t+2)+C | ||
10 | 5 |
1 | 5+4x+x2 | 2 | 2x+5 | |||||
− | ln| | |+ | arctg( | )+C | ||||
10 | x2 | 5 | x |
1 | −x − 4 | 1 | |||
= | + | = | |||
x3 + 4 x2 + 5 x | 5 (x2 + 4 x + 5) | 5 x |
2x + 4 | 2 | 1 | ||||
= − | − | + | ||||
10 (x2 + 4 x + 5) | 5 (x2 + 4 x + 5) | 5 x |
2x+5 | ||
Czy chodzi o równość: artg | + arctg (x+2) = C, tylko ile wynosi C? | |
x |
1 | 5+4x+x2 | 2 | 2x+5 | |||||
F(x)=− | ln| | |+ | arctg( | ) | ||||
10 | x2 | 5 | x |
1 | x2 | 10 | 4 | ||||
F'(x)=− | (− | − | )+ | ||||
10 | 5+4x+x2 | x3 | x2 |
2 | 1 | −5 | ||||||||||||
( | ) | |||||||||||||
5 |
| x2 |
1 | x2 | (−10−4x) | 1 | 1 | |||||||||||||
F'(x)=− | −2 | ( | ) | ||||||||||||||
10 | 5+4x+x2 | x3 |
| x2 |
1 | (4x+10) | 1 | 1 | ||||||||||
F'(x)= | −2 | ( | ) | ||||||||||
10 | x(5+4x+x2) |
| x2 |
1 | 2x+5 | x2 | 1 | |||
F'(x)= | −2 | |||||
5 | x(5+4x+x2) | 5x2+20x+25 | x2 |
1 | 2x+5 | 2 | |||
F'(x)= | − | ||||
5 | x(5+4x+x2) | 5x2+20x+25 |
1 | 2x+5 | 2 | 1 | |||
F'(x)= | − | |||||
5 | x(5+4x+x2) | 5 | x2+4x+5 |
1 | 2x+5 | 1 | 2x | |||
F'(x)= | − | |||||
5 | x(5+4x+x2) | 5 | x(x2+4x+5) |
1 | 5 | ||
F'(x)= | |||
5 | x(5+4x+x2) |
1 | ||
F'(x)= | ||
x(5+4x+x2) |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |