suma szeregu
lola456: Oblicz sumę szeregu:
Nie mam pomysł jak ugryźć tę sumę:
| | 1 | | 3 | | 5 | | 2n − 1 | |
S = limn−>∞ ( |
| + |
| + |
| + ... + |
| ) |
| | 2 | | 4 | | 8 | | 2n | |
27 lut 20:40
ABC:
| | n | |
wystarczy że umiesz ∑ |
| a tego jest pełno w internecie, gość już w XIV bodajże wieku to |
| | 2n | |
obliczył chytrym sposobem
27 lut 20:49
27 lut 21:00
jc:
S=x+3x2+5x3+7x4+9x5
S(1−x)=S−xS = x+2x2+2x3+2x4+2x5−9x6
=2(x+x2+x3+x4+x5)−x−9x6
x=1/2
S/2=2(1/2+1/4+1/8+1/16+1/32) − 1/2 −9/64
=2(1−1/32)−1/2−9/64
Dla n mamy
Sn=4(1−1/2n) − 1 + (2n−1)/2n →3
27 lut 21:10
lola456: a skąd wiadomo, że S jest akurat takiej postaci?:
S=x+3x2+5x3+7x4+9x5
27 lut 23:03
jc: Tak wygląda piąta suma częściowa. Zamiast 1/2 wpisałem x, żeby wyraźniej było widać,
co się dzieje. Potem wstawiłem x=1/2. Na koniec napisałem wzór na n−tą sumę częściową.
Przykład z n=5 sugeruje, jak będzie wyglądał ogólny wzór, który możesz udowodnić
indukcyjnie.
27 lut 23:18