aksjomat
Wolfik: Okres zasadniczy funkcji f(x) = 3−2sin(2/3x) jest równy?
3 i −2 przy sinusie nie mają wpływu na odpowiedź więc przy x jest 2/3⇒że wykres jest szerszy o
połowe
odpowiedź to 3π, a ja zaznaczyłbym 3/2π, co robię źle?
| | 1 | |
Jeśli tgα= |
| to sin2α=? |
| | 2 | |
cosα=2sinα
iczba 5sin210*cos300*tg135 jest równa?
| | −5√3 | |
5sin(180+30)*cos(270+30)*tg(90+45)= |
| |
| | 4 | |
| | 23π | | 35π | |
Liczba cos |
| +sin |
| jest równa? |
| | 6 | | 6 | |
Wyrażenie 2sin7αcos2α−sin5α jest równe?
2sin7αcos2α−sin5α=sin5α(2sin2αcos2−1)=
Jaką najmniejszą wartość przyjmuje funkcja f(x)=−3cos(300st. − 3x)?
A)x=10st. b) x=40st. c)x=70st. d)x=100st
a.−3cos270st=−3sin0st.=0*(−3)=0
b.−3cos180st.=−3cos(90+90)=−3sin90st.=−3
c.−3cos90st.=−3sin0st.=0
d.−3cos0st.=−3
najniższa wartości wyszła mi −3 tylko, gdzie mam błąd skoro mam 2 te same najmniejsze wartości?
27 lut 17:45
Szkolniak: | | 2π | |
1) niech f(x)=sin(ax), a≠0 → okresem tej funkcji jest |
| (analogicznie z cosinusem) |
| | a | |
| | π | |
2) niech g(x)=tg(ax), a≠0 → okresem tej funkcji jest |
| (analogicznie z cotangensem) |
| | a | |
27 lut 18:30
Wolfik: dzięki! pomógłby mi ktoś z resztą?
27 lut 20:40
ite:
2sin(7α)cos(2α)−sin(5α) = /chcę wykorzystać wzór na sumę sinusów/ →
| | 9α+5α | | 9α−5α | |
= 2sin( |
| )cos( |
| ) − sin(5α) = sin(9α)+sin(5α)− sin(5α) = sin(9α) |
| | 2 | | 2 | |
nie można tak przekształcać jak to robisz 17:45 !
27 lut 21:35
ite: korzystam ze wzorów redukcyjnych z tablic maturalnych
| | 23π | | 24π−π | | π | | π | | π | |
cos( |
| )=cos( |
| )=cos(4π− |
| )=cos(− |
| )=cos( |
| )= |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
| | 35π | |
sin( |
| ) spróbuj obliczyć podobnie |
| | 6 | |
27 lut 21:45
Wolfik: | | 1 | |
w rozwiązaniu z 21.35 chodzi o wzór sinαcosβ= |
| (sin(α+β)+sin(α−β))? |
| | 2 | |
27 lut 21:52
Wolfik: | | 36π−π) | | π | | √3−1 | |
sin( |
| =sin(− |
| czyli suma |
| |
| | 6 | | 6 | | 2 | |
27 lut 21:56
Wolfik: zadanie z 21.35 wyszło, dziękuję
27 lut 21:59