Reszta z dzielenia, kolejność obliczeń w działaniu
maths2343: Obliczmy resztę z dzielenia przez 4 liczby mającej postać 4n−1, gdzie n∊C
Przekształćmy wyrażenie 4n−1
4n − 1 = 4 [(n − 1) + 1 ] − 1
Czy ktoś potrafi wytłumaczyć, dlaczego taki zapis (rozwinięcie) jest poprawny. Przecież chyba
nie
można najpierw wykonywać odejmowania, jeżeli najpierw jest mnożenie. Skad wzięły się te
jedynki?
Niech ktoś mądrzejszy niż ja pomoże ...
27 lut 14:16
wredulus_pospolitus:
ale 'odejmowanie' i 'dodawanie' masz w nawiasie
27 lut 14:17
wredulus_pospolitus:
n = (n−1) + 1 prawda

Prawda.
więc 4* n = 4*[ (n−1) + 1]
a zostało to zrobione aby pokazać, że:
4*n − 1 = 4*[ (n−1) + 1] − 1 = 4(n−1) + 4*1 − 1 = 4(n−1) + 3 <−−− i masz resztę r = 3
27 lut 14:18
maths2343: 4n−1 tutaj chyba najpierw powinno być 4n, a dopiero potem odjąć od tego jeden, to jakby z
działania 10*2+1 zrobić: 10(2+1)
27 lut 14:19
maths2343: czy w takim razie, można podstawić inną liczbę pod ten schemat? np.
4*40 − 1 = 4[ (40−1) + 1] − 1 = 4(40 − 1) + 4*1 − 1 = 4(40−1) +3
Czy takie rozwiązanie również jest poprawne



Ciężko mi po prostu zaakceptować, że "tak jest, po prostu"
27 lut 14:53
maths2343: @wredulus
pospolitus, dziękuję za wyjaśnienie, trochę mi to rozjaśniło sytuację, ale teraz
pojawiły się kolejne pytania
27 lut 14:54
wredulus_pospolitus:
no tak
zauważ, że:
4*40 − 1 = 160 − 1 = 159
4*(40−1) + 3 = 4*39 + 3 = 156 + 3 = 159
27 lut 14:55
maths2343: hmm, czyli to działa tylko, jeśli jest "−1" i podzielność przez "4", w przykładzie typu: 10 * 2
− 3 to już nie zadziała.
10 * 2 − 3 ≠ 10(2 − 3)
17 −10
PS. dzięki wielkie za odpowiedź, dużo mi pomogła w rozumieniu, ale jak widać na głupiego nie ma
rady
27 lut 23:02
a7: @maths2343 nie wiem czy to na pewno na temat, ale
reszta z dzielenia przez 4 jest zawsze równa albo 1 albo 2 albo 3 ponieważ liczba 4n jest
podzielna przez 4 bez reszty to liczba o jeden mniejsza ma największą możliwą resztę czyli 3
w kwestii tego rozwiązania do tego zadania czyli przedstawienia liczby 4n−1 jako 4[(n+1)−1]−1
to kwestia niezrozumienia przez Ciebie kolejności działań o czym pisał już wredulus
a ja powtórzę, może to Ci jednak rozjaśni jeszcze
weźmy od końca na pewno zgodzisz się, że n=n−1+1=(n−1)+1
teraz
4*n=4 [(n−1)+1] czyli (uwaga) 4*[(n−1)+1]=4*(n−1)+4*1
następnie
4n−1=4 [(n−1)+1]−1 czyli
4n−1=4*[(n−1)+1]−1 = (co już pisał wredulus)= 4*(n−1)+4*1−1= 4(n−1)+4−1=4(n−1)+3
ogólnie wszystko rozbija się chyba o zapomniany wzór z podstawówki a*(b+c)=a*b+a*c
a*(b−c)=a*b−a*c
28 lut 20:49
wredulus_pospolitus:
maths2343 ... Ty CAŁKOWICIE nie zrozumiałeś przekształcenia

4n − 3 = 4(n−1) + 4 − 3 = 4(n−1) + 1
17n − 456728 = 17(n−1) + 17 − 456728
itd.
28 lut 21:07
Leszek: Reszta nie moze nigdy byc ujemna ! !
4n −1 = 4(n−1) +3 , czyli reszta wynosi 3
Np.
n = 5 , 19 = 4*4 +3
i.t.d
Np. Oblicz reszte z dzielenia liczby postaci : 3n −2 przez 3
3n − 1 = 3(n−1) +2 , dla n= 7 , 20 = 6*3 + 2
28 lut 21:16
Leszek: Sorry , powinno byc : 3n −2 = 3(n −1) +1 , dla n= 7 , 19 = 3*6 +1
28 lut 21:20