matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
podstawa ostroslupa
emiliaaq:
Podstawą ostrosłupa prostego jest trójkąt rownoramienny którego dwa boki mają 17cm a trzeci 16cm. Wszystkie krawedzie boczne sa nachylone do płaszczyzny podstawy pod kątem α, takim że
√
2
sinα=
.
2
oblicz wysokość ostrosłupa
27 lut 21:44
salamandra:
abc
R=
4PΔ
PΔ=
√
(p(p−a)(p−b)(p−c)
p=(17+17+16)/2 = 25 PΔ=
√
25(25−17)(25−17)(25−16)
=
√
25(8)(8)(9)
= 120
17*17*16
4624
289
R=
=
=
4*120
480
30
√
2
√
2
sinα=
, to cosα=
2
2
α=45 tg45=1
H
289
tg45=
, więc H=
R
30
zobacz czy się zgadza, i tak pod prąd pewnie poszedłem, ale jak się zgadza to ci wyjaśnie co i jak
27 lut 21:54
Mila:
Może być.
27 lut 22:39
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick