Dowód algebtaiczny
nn : Udowodnij, że dla dowolnych dodatnich liczb rzeczywistych x,y prawdziwa jest nierówność
3x3+3y3>2x2y+2xy2.
27 lut 19:42
xyz:
2x2y + 2xy2 = 2xy(x+y)
3x3+3y3 = 3(x3+y3) = 3(x+y)(x2−xy+y2)
zatem
3x3 + 3y3 > 2x2y + 2xy2 ⇔
3(x+y)(x2−xy+y2) > 2xy(x+y) ⇔
3(x+y)(x2−xy+y2) − 2xy(x+y) > 0 ⇔
(x+y)[3(x2−xy+y2)−2xy] > 0 ⇔
x+y jest dodatnie (bo zarowno x jak i y jest dodatnie wiec ich suma jest dodatnia)
natomiast wyrazenie 3(x2−xy+y2)−2xy = 3x2−3xy+3y2−2xy =
= 3x2−5xy+3y2 = 2(x2−2xy+y2) + x2 −xy + y2 = 2(x−y)2 + x2−xy+y2
wiadomo, ze (x−y)2 ≥ 0 dla dowolnych x,y oraz
x2−xy+y2 > 0 dla dowolnych x,y
(bo po przemnozeniu przez dwa mozna schowac do x2 + y2 + (x−y)2 a to jest nieujemne)
A wiec wyjsciowa nierownosc nie jest spelniona dla x=y bo wtedy 0 > 0 ? − nie
a dla wszystkich pozostalych dodatnich x,y jest ok.
27 lut 19:50
nn : Dziękuję bardzo.
27 lut 19:59
a7: korzystam z wzoru na sześcian sumy
(
√3x+
√3y)
3−3*3x
2√3y−3
√3x83y
2−2x
2y−2xy
2>0
wyłączam −x
2y oraz −xy
2 przed odpowiednie nawiasy
(
√3x+
√3y)
3 −x
2y*(−9
√3−2)−xy
2*(−9
√3−2)
wylączam (−9
√3−2) przed nawias
(
√3x+
√3y)
3+ (−9
√3−2)*( −x
2y−xy
2)
wyłączam −1 przed nawiasy
(
√3x+
√3y)
3+(−1)(9
√3+2)*(−1)( x
2y+xy
2)
wychodzi suma samych dodatnich składników c.n.u. ?
(
√3x+
√3y)
3 >0
(9
√3+2))*( x
2y+xy
2)>0
27 lut 20:01
a7: @xyz np. dla x=y=1 jest spełniona 6>4
27 lut 20:02
a7: x=y=2 też spełniona 48>32
27 lut 20:04
xyz: faktycznie, zalozylem ze x=y=0, ale mialy byc dodatnie... pardon
27 lut 20:09
a7: @xyz a u mnie poprawnie?
27 lut 20:15
xyz: @a7
U Ciebie od samego poczatku jest nie ok, poniewaz
√3x do potegi trzeciej to 3√3x3 a nie 3x3...
wiec to odejmowanie i cala reszta jest niestety niepoprawna
27 lut 22:00
27 lut 22:04
xyz: faktycznie − fragment:
3(x2−xy+y2)−2xy
mozna zapisac tak:
3(x2−xy+y2)−2xy = 3(x−y)2 + xy
i wtedy to tyle w dowodzie.
27 lut 22:14
a7: ok, fajno
27 lut 22:23