wykaz ze matura probna
Gangster: 3x3 + 3y3 > 2x2y + 2xy2 wykaz ze dana rownosc zachodzi dla kazdych liczb dodatnich x,y
Czy jesli doszedlem do postaci (x+y)[3(x−y)2 +xy]>0 jest to wystarczajacy dowod?
Dodatkowo opisałem to jako
Iloczyn liczby dodatniej i sumy dwoch liczb z ktorych jedna jest dodatna a druga nieujemna jest
zawsze liczba dodatnia.
Jak bedzie punktowane to na maturze?
9 sty 20:45
PW: Nie wymyśliłbym tego. Aż sprawdzę:
(x+y)[3(x−y)2 + xy] = (x + y)(3x2 + 3y2 − 5xy) = 3x3 + 3xy2 − 5x2y + 3x2y + 3y3 − 5xy2
= 3x3 + 3y3 + xy(3x − 5x +3x − 5y) = 3x3 + 3y3 + xy(−2x − 2y) =
= 3x3 + 3y3 − 2x2y − 2xy2
Rzeczywiście!
Dowód jest poprawny.
W takich wypadkach (kiedy mamy do czynienia z nierównością dwóch zmiennych) staram się
spraowadzić do nierówności jednej zmiennej, co tutaj jest szczególnie łatwe.
Skoro obie liczby x i y są dodatnie, to można oznaczyć
y = px, gdzie p > 0.
Wówczas badana nierówność przyjmie postać
3x3 + 3(px)3 > 2x2(px) + 2x(px)2
i dalej równoważną
3x3 + 3p3x3 > 2px3 + 2p2x3
3 + 3p3 > 2p + 2p2
3(p+1)(p2−p+1) > 2p(p+1)
(dzielenie przez (p+1) > 0 daje nierówność równoważną)
3(p2 − p + 1) > 2p
3p2 − 5p + 3 > 0
Jest to nierówność kwadratowa, w której wyróżnik
Δ = 25 − 36 < 0
i współczynnik przy p2 jest dodatni, a więc jest spełniona dla wszystkich p, co oznacza
prawdziwość badanej nierówności.
9 sty 22:28
ite: o, jaki prosty i uniwersalny sposób
10 sty 10:24