Rownanie
maciej: Hej,
czy jak mam rownanie
(x−2)3 = 27 * x3
to moge obustronnie pierwiastek trzeciego stopnia dac
i wtedy mam
x−2 = 3x
Czy musze rozpisac ze wzoru a3−b3
czyli (x−2)3 − (3x3)?
27 lut 09:08
janek191:
II wersja.
27 lut 09:11
maciej: czemu nie pierwsza?
jak mam x3 = 8 to robie pierwiastek i mam wynik od razu.
27 lut 09:25
Jerzy:
Możesz, bo funkcja jest różnowartościowa.
27 lut 09:30
jc: Możesz tak i tak. Funkcja y=x3 jest różnowartościowa, więc możesz pominąć potęgi.
27 lut 09:30
maciej: Ok, dziekuje
27 lut 09:32