przyklad funkcji
Mokry: Podaj przykład funkcji która jest :
a) ciągła, ograniczona, nieperiodyczna
tak sie zastanawiam, moze byc np. cosx , sinx ?
27 lut 17:06
wredulus_pospolitus:

no raczej właśnie cosx i sinx odpadają, bo to są funkcje okresowe (periodyczne).
| | 1 | |
Ale może być np. f(x) = |
| |
| | x2+1 | |
27 lut 17:14
wredulus_pospolitus:
W treści zadania nie jest powiedziane w jakim przedziale ta funkcja ma być ciągła

Czy to
Twoje niedopisanie czy tak faktycznie jest
27 lut 17:15
Mokry: Tak jest
27 lut 17:16
wredulus_pospolitus:
Ale 'tak jest' odnosi się do którego pytania
27 lut 17:25
Mokry: Że w treści zadania nie jest powiedziane w jakim przedziale funkcja ma być ciągła
27 lut 17:36
Mokry: a przykłąd funkcji okresowej, nieparzystej i monotonicznej

Może być sinx ale w określonych przedziałach ?
27 lut 18:03
ruszamy: tg(x)
27 lut 18:22
wredulus_pospolitus:
f(x) = sinx JEST FUNKCJĄ OKRESOWĄ (czyli periodyczną)

A masz podać przykład funkcji która
NIE JEST okresowa
27 lut 19:34
ruszamy: Wredulusie, on teraz pyta o drugi przykład: "funkcji okresowej, nieparzystej i monotonicznej"
27 lut 19:37
wredulus_pospolitus:
no to f(x) = sinx NIE JEST funkcją monotoniczną
ruszamy −−− f(x) = tgx także nie jest funkcją monotoniczną (jeżeli Df przekracza okres główny)
27 lut 20:03
wredulus_pospolitus:
ale wystarczyłoby np. f(x) = arctgx wziąć i problem z dobieraniem dziedziny znika
27 lut 20:05
Adamm:
to proste
f(x) = 0
27 lut 20:26
wredulus_pospolitus:
Adamm ... a wyznacz okres podstawowy funkcji f(x) = 0
27 lut 20:36
Adamm:
nie istnieje
nie każda funkcja okresowa ma okres podstawowy
27 lut 20:59
Adamm:
chodzi o coś takiego
jeśli f jest funkcją okresową, a A = {T>0 : dla każdego x f(x+T) = f(x)}, to T0 = min A
oznaczamy okresem podstawowym, pod warunkiem, że ten okres istnieje
tak oczywiście być nie musi
27 lut 21:12
Jerzy:
@Adamm , jkaki jest okres podstawowy funkcji f(x) = 0 ?
27 lut 22:00
Tolo: a) ciągła, ograniczona, nieperiodyczna x
2
b) okresowej, nieparzystej i monotonicznej to sin x (ale monotonicznosc jest przedzialami

)
27 lut 22:18
Adamm:
@Jerzy
czytaj ze zrozumieniem to się dowiesz
27 lut 22:25
Adamm:
a) x2 odpada, może być min(x2, 1)
b) f(x) = 0
27 lut 22:26
Tolo: Adamm cooo? Nie rozumiem

/
27 lut 22:41
Adamm: za to 'co' to aż się ciśnie niecenzuralne słowo na usta
27 lut 22:43
Adamm: a ja rozumiem, i co teraz? Nie mieszkam w twojej głowie, nie jestem jakimś duszkiem co ci
pomoże w rozjaśnieniu twoich wątpliwości, bo ty tak chcesz.
27 lut 22:44
Tolo: Chyba na siłę szukasz kłótni. Całkiem smutne życie
27 lut 22:46
Adamm: to nie wystarczy wymagać, bo nawet jak ktoś ci chce pomóc. to nie będzie w stanie, bo nie
potrafisz zadać dobrze pytania
27 lut 22:46
Adamm:
twoje jest smutne, że tak łatwo przechodzisz do oceniania innych
powodzenia z takim nastawieniem i krzyżyk na drogę
27 lut 22:48
Tolo: Smutne masz to życie serio
27 lut 22:51
anonim: darujcie sobie takie wymiany zdań, widać wyraźnie, że w ogóle się wzajemnie nie znacie i nie
zrozumieliście się
Adamm jest zawsze bardzo konkretny i się nie patyczkuje, a Ty @Tolo pewnie jesteś
przyzwyczajony do innego rodzaju komunikacji niż konkret Adamma
27 lut 22:58
PW: Tolo, powiedz skąd wziął się ten idiotyczny zwyczaj wmawiania innym, że mają smutne życie,
gdy się ich nie rozumie. Nie pierwszy raz czytam takie pseudopsychologiczne "diagnozy" i
zastanawiam się − to z jakiegoś kursu asertywności prowadzonego przez idiotów dla kretynów?
27 lut 22:58
Adamm:
Właściwie to przepraszam za ostatni post.
Człowiek zwykła rzecz, stosuje strategię 'atak to najlepsza obrona' gdy czuje się osaczony.
Nie wiem, możliwe, że twoje życie faktycznie jest smutne.
W końcu jest coś takiego jak projekcja.
Za resztę nie przepraszam, bo złych intencji nie było.
27 lut 23:20