a
Paweł: | | 3√x+7 | | | 3 | | 1 | |
| *arctg(x+3) − 3√x+7* |
| | | 2√x | | 1+(x+3)2 | |
| |
( |
| )' = |
| |
| | arctg(x+3) | | (arctg(x+3))2 | |
Czy to je dobrze?
27 lut 20:44
janek191:
Brakuje nawiasu w liczniku

( − 3
√x + 7)*
27 lut 20:50
janek191:
( 3 √x + 7)*
27 lut 20:51
Paweł: | | 2 | |
i teraz licze ze wzoru na złozenia funkcji? Czyli (arctg(x+3))2 = |
| *3 |
| | 1+(x+3)2 | |
| | 1 | |
i arctg(x+3) = |
| *3 |
| | 1+(x+3)2 | |
czyli całe równanie:
| 3 | | 1 | | 1 | |
| * |
| *3 − 3√x+7* |
| | | 2√x | | 1+(x+3)2 | | 1+(x+3)2 | |
| |
| |
| |
27 lut 21:05
wredulus_pospolitus:
ale co Ty tutaj liczysz o 21:05
28 lut 21:48
Paweł: | | | 3 | | 1 | |
| *arctg(x+3)−(3√x+7)* |
| | | 2√x | | 1+(x+3)2 | |
| |
|
| = |
| | (arctg(x+3))2 | |
| | | 3 | | 1 | |
| *(arctg(x+3))'−(3√x+7)* |
| | | 2√x | | 1+(x+3)2 | |
| |
= |
| = |
| | ((arctg(x+3))2)' | |
| | | 3 | | 1 | | 1 | |
| * |
| −(3√x+7)* |
| | | 2√x | | 1+(x+3)2 | | 1+(x+3)2 | |
| |
= |
| |
| | | |
KONIEC. Dobrze?
28 lut 21:59
wredulus_pospolitus:
w życiu
to co miałeś początkowo (ale z nawiasem o którym zapomniałeś) to było wszystko co trza było
policzyć
28 lut 22:06
Paweł: to zara jeszcze raz zrobie inaczej
28 lut 22:18
Paweł: | 3 | | 1 | |
| *arctg(x+3)−(3√x+7)* |
| | | 2√x | | 1+(x+3)2 | |
| |
| |
| (arctg(x+3))2 | |
KONIEC
28 lut 22:22
wredulus_pospolitus:
Tak ... to jest koniec
28 lut 22:58