a
Paweł: sin(etg(x2+4)) = cos(etg(x2+4)) * (etg(x2+4))' = cos(etg(x2+4)) * etg(x2+4)
Czy to jest dobrze obliczona pochodna?
27 lut 20:02
wredulus_pospolitus:
(etg(x2+4))' = (etg(x2+4)) * (tg(x2+4))'
27 lut 20:06
wredulus_pospolitus:
i 'ciągniesz dalej' pochodne wnętrza
27 lut 20:06
Paweł: | | 1 | | 2x | |
(tg(x2+4))' = |
| *2x = |
| Dobrze? ^^ |
| | cos2(x2+4) | | (cos(x2+4))2 | |
27 lut 20:12
wredulus_pospolitus:
da ... dorzucasz do tego co miałeś i gotowe
27 lut 20:14
Paweł: A jeszcze zauważyłem taki przykład: (sin3x)' = cos3x * 3 − nie wiem dlaczego ta "3", bo
przecież
jest to jedna funkcja sin3x i pochodna z niej to cos3x. Źle rozumiem czy błąd w odpowiedziach?
27 lut 20:21
Paweł: Dobra już rozumiem. Bo cos3x to złożenie i dlatego − f(x) = sinx, g(x) = 3x
i zgodnie ze wzorem f'(g(x)) * g'(x) = cos3x * 3
27 lut 20:24