Najkrótsza odległość odcinka
Help: Znajdź na prostej y=x+3 taki punkt, którego odległość od A(2,0) jest najmniejsza.
Mógłby ktoś pomóc? Nie wiem nawet jak zacząć
27 lut 20:45
salamandra: Prosta prostopadła do tej, przechodząca przez punkt A, i ten szukany punkt to punkt przecięcia
prostych
27 lut 20:46
janek191:

Poprowadź prostą prostopadłą do danej prostej przechodzącą przez punkt A.
27 lut 20:48
a7:

znajdujemy prostą prostopadłą do danej prostej przechodzącą przez punkt A
będzie miala ona współczynnik −1/a czyli tutaj −1
y=−x+b podstawiamy dany punkt A za iks 2 za ygrek 0 i mamy
0=−2+b czyli b=2
czyli szukana prosta to y=−x+2
teraz punkt przecięcia prostych
y=−x+2
y=x+3 np. dodajemy stronami 2y=5 czyli y=2,5 x=−0,5
B=(−0,5 ; 2,5)
27 lut 20:51
a7: czy teraz już jasne?
27 lut 20:57
Help: Tak! Dziękuję ślicznie
27 lut 21:08