Stereometria
Patryk: Cześć,
Czy mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze zrobiłem poniższe zadanie? Wynik trochę się różni od tego
jaki jest w odpowiedziacha w odpowiedziach, ale wydaje mi się, że obliczeniowo sie nie
pomyliłem. W razie gdyby ktoś się nie mógł po mnie rozczytać to pytajcie
| | 4 | |
Zadanie nr. 354, odpowiedź z książki to: |
| √S3tgα(1−tg2α) |
| | 3 | |
Moje rozwiazanie + treść:
https://drive.google.com/open?id=1SCd6DjuUtWRWy9K4ku6UgKST2UXbwpyT
27 lut 20:41
Saizou :

Nie chce mi się sprawdzać, ale podam rozwiązanie
w Δ ACS
a
2=S*tgα
a=
√S*tgα
P
p=(2a)
2=4a
2=4*S*tgα
=====
w ΔCDS
a
2+H
2=h
2
=====
| | 1 | | a | | 4 | |
V= |
| *4*S*tgα* |
| √1−tg2α= |
| √S3*tgα(1−tg2α) |
| | 3 | | tgα | | 3 | |
=======
27 lut 21:04
Patryk: Mimo wszystko, dzięki wielkie! Przyda się
27 lut 21:18
Saizou : Napisz tutaj swoją odpowiedź
27 lut 21:20
Saizou :
Poprawiłbym zapis
27 lut 21:28